Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wlewa do bigosu aromatyczny napój. Potrawa bije na głowę inne wersje

Strzelczyk wlewa do bigosu aromatyczny napój. Potrawa bije na głowę inne wersje

Bigos z korzenną nutą Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Bigos można przygotować na wiele sposobów. Jednak ten z dodatkiem grzańca będzie niezwykle aromatyczny. Proste danie z kapusty kiszonej, mięs i grzybów Tomasz Strzelczyk wzbogaca o pełen przypraw napój, nadając mu wyjątkowego charakteru. Musicie spróbować.

Dobrego bigosu nie odmówi żaden smakosz. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka danie pełne niezwykle aromatycznych przypraw pochodzących z grzańca, z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Jego wykonanie jest proste, a smak wcale nie przytłacza — alkohol zdąży odparować podczas przyrządzania.

Przepis na bigos z korzennym napojem

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 250 g boczku surowego

  • 150-200 g boczku wędzonego

  • 2 spore kawałki ulubionej kiełbasy

  • 2 większe cebule

  • 1 średnie jabłko, najlepiej kwaśne

  • około 300 ml grzańca z czerwonego wina

  • 250 g śliwek suszonych

  • 10-15 g suszonych podgrzybków lub borowików

  • 3 liście laurowe

  • 4-6 owoce jałowca

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

  • 1 czubata łyżeczka cząbru

  • sól i pieprz mielony do smaku

Jak zrobić bigos z korzenną nutą? Patent Strzelczyka jest niezawodny

Zaczynamy od pokrojenia boczku w plasterki i podsmażenia go na suchej patelni. W czasie, gdy tłuszcz z boczku będzie się wytapiał, kroimy cebulę w kostkę. Dodajemy ją na patelnię i doprowadzamy do zeszklenia.

Kapustę delikatnie odciskamy z soków i przenosimy do garnka. Dodajemy śliwki, grzyby (bez namaczania) oraz liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec i cząber. Wrzucamy umyte, pozbawione gniazda nasiennego jabłko. Kiełbasę kroimy w kawałki o długości około 5 cm, a wędzony boczek w plastry o grubości około 1,5-2 cm.

Mięso także umieszczamy w garnku, a następnie przenosimy do niego zawartość patelni. Na koniec wlewamy grzaniec. Bigos gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 4 godziny, po czym odstawiamy na całą noc. Następnego dnia znowu gotujemy go 3-4 godziny. Podajemy z pieczywem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na bigos. Szczególnie polecamy aromatyczną wersję z suszoną morelą. Być może skusi was też lekko pikantna i złocista odsłona z kurkumą.

Bigos Tomasza Strzelczyka jest znakomity
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA