Zapomnij o mące. Najlepsze naleśniki zrobisz z 2 składników
Naleśniki bez mąki też wyjdą. Smaczny rarytas wymaga użycia zaledwie dwóch produktów — jajek i śmietanki. Większość z was z pewnością ma je w swojej kuchni. Przygotowanie jest niesamowicie proste, więc będą idealne na śniadanie. Spróbujecie?
Przepis na naleśniki bez mąki
Szukając smacznego pomysłu na śniadanie, warto stawiać na proste dania. Cieniutkie naleśniki bez mąki zrobicie szybko, a ich smak na głowę bije klasyczne. Podstawowe ciasto przygotowuje się z zaledwie dwóch produktów. Prościej się nie da.
Składniki:
- 4 duże jaja
- 40 g tłustej śmietanki
- masło klarowane do smażenia
Opcjonalne dodatki:
- szczypta soli lub trochę cukru
- ulubione zioła, papryka lub ekstrakt waniliowy
- konfitura np. różana
- biały ser na słodko lub z warzywami
Jak przygotować naleśniki bez mąki? Przepis jest bardzo prosty
Jajka wbijamy do pojemnika blendera. Dodajemy 30-procentową śmietankę i starannie miksujemy. Z uzyskanej gładkiej masy będziemy smażyć naleśniki bez mąki.
Do tego celu dobrze sprawdzi się niewielka patelnia — łatwiej będzie obrócić uzyskane placuszki. Przed przystąpieniem do przyrządzania rarytasu rozgrzewamy na niej masło klarowane.
Chochlą przenosimy ciasto, formując cienkie naleśniki i smażymy je przez chwilę z każdej strony — dość szybko nabiorą lekko rumianej barwy. Podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami.
Z czym podać naleśniki bez mąki?
Przygotowane z naszego przepisu placuszki będą świetnie smakowały z dowolnym farszem. Jeśli dodamy do ciasta cukier oraz esencję waniliową, warto wypełnić je serkiem lub konfiturą. W wersji wytrawne z ziołami fantastycznie sprawdzi się np. ser ze szpinakiem czy aromatyczna soczewica w sosie pomidorowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na naleśniki. Szczególnie polecamy zdrową wersję przysmaku z mąką gryczaną. Być może spodoba wam się też patent na danie z jajkiem sadzonym.