Smakosze.pl Przepisy Kości kurczaka mogą się jeszcze przydać. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
fot. Canva

Kości kurczaka mogą się jeszcze przydać. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

30 marca 2024

Przygotowanie ciekawej przekąski z resztek to ważna umiejętność. Zwłaszcza tuż po świętach, kiedy wielu potrawom, które przygotowaliśmy z naddatkiem, grozi zepsucie. Z pomocą mogą przyjść sztuczki takie jak ta.

Na ratunek resztkom kurczaka

W przeciwieństwie do kości wołowych, tych drobiowych nie powinno się dawać nawet zwierzętom. Wydaje się więc, że po zjedzeniu najbardziej apetycznych kąsków z kurczaka, dla jego szkieletu nie ma już ratunku.

Można jednak wykorzystać przynajmniej największe kości, przygotowując z nich ciekawą przekąskę. Wygląda ona jak drobiowe danie, ale pod chrupiącą panierką kryje się pożywna masa ziemniaczano-mięsno-serowa . Taki obiad z pewnością spodoba się dzieciakom.

panierowana przekąska
fot. youtube.com/NurunYemekTarifleri2
Ostatnio na obiad podałem taką fasolkę po bretońsku. Z tym mięsem wyszła 100 razy lepiej

Przekąska na kości z kurczaka

Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Przekąska może zawierać pozostałości ze lub smażonego kurczaka, ale świetnie sprawdzi się ona wobec resztek rosołowych .

Składniki:

  • Porcja kości rosołowych z kurczaka z resztkami mięsa
  • 2 średnie ziemniaki
  • 100 g startego sera
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • Do panierowania: jajko, mąka, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia

Przygotowujemy drobiową przekąskę

Ugotowane lub usmażone mięso z kurczaka obieramy z kości i siekamy. Do potrawy można użyć nawet mniej apetycznych części drobiu , takich jak skóry, trzeba je tylko dobrze posiekać. Kości czyścimy dokładnie, a największe – z udek – zostawiamy na boku.

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, pokrojone na kawałki. Przekładamy je do miski i ugniatamy (można też przecisnąć je przez praskę). Do ziemniaków dodajemy pokrojone mięso i ser starty na tarce o grubych okach.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę, z której będzie się dało uformować kluski. Z masy lepimy duże kulki. Oklejamy nimi kości z kurczaka tak, by wystawał kawałek, za który można złapać .

Na talerz wybijamy jajko i rozmącamy je. Przygotowaną przekąskę obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, przygotowując mięsistą panierkę. Takiego pseudokurczaka smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju aż będzie złocisty. Można podawać go z ulubionym sosem.

Wypróbuj też przepisy na zapiekaną karkówkę i prosty wielkanocny makowiec .

przekąska z kurczaka
fot. youtube.com/NurunYemekTarifleri2
Gdy tylko przychodzi sezon, robię taki makaron z truskawkami. Jeden dodatek jest najważniejszy
W Dino do reszty powariowali, tylko dziś masa produktów za bezcen. Lepiej się śpieszyć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy