Gdy tylko przychodzi sezon, robię taki makaron z truskawkami. Jeden dodatek jest najważniejszy
Makaron z truskawkami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Choć nie zawsze dobrze kojarzony ze względu na, delikatnie mówiąc, niestandardowe interpretacje w PRL-owskim żywieniu zbiorowym, zasługuje on na uwagę. W tym przepisie odzyskuje należne sobie miejsce.
Makaron z truskawkami
Nieśmiało pojawiające się polskie truskawki w cenie kilkunastu złotych za półkilogramowy pojemniczek zasługują, by je celebrować. Jednak sezon przyspiesza i już na przełomie maja i czerwca można spodziewać się dorodnych i tanich, pełnych soku i słodyczy truskawek, które bez żalu można miksować, rozdrabniać, dodawać do polew, koktajli i sosów.
Jednym z takich sosów jest ten klasyczny sos do makaronu. To polskie sezonowe spaghetti zasługuje na to, by – tym razem w doskonałym wydaniu – stać się smakiem dzieciństwa dzisiejszych małych i dużych dzieci. Przyprawione odrobiną waniliowego smaku według tego przepisu z pewnością takie będzie.
W Dino do reszty powariowali, tylko dziś masa produktów za bezcen. Lepiej się śpieszyćTruskawkowy obiad
Torebki cukru waniliowego to w dalszym ciągu najbardziej rozpowszechnione w Polsce źródło tego aromatu. Warto pokusić się o przyrządzenie własnego cukru z wanilią. W tym celu rozkrawamy strączek i delikatnie łyżeczką wyskrobujemy nasionka, a następnie mieszamy je z drobnym cukrem. Wierzchnią część można też dodać do słoiczka z cukrem pudrem, by oddawała mu aromat.
Składniki
- 200 g makaronu
- 300 g truskawek
- 150 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru z wanilią
- Sól do gotowania makaronu, listek mięty do dekoracji
Makaron z truskawkami
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Sól ma podbijać słodkie smaki, ale ich nie dominować, nie może być więc posolony tak jak na zwykłą, wytrawną potrawę. Powinien też pozostać sprężysty i nierozgotowany. Ugotowany makaron cedzimy.
Truskawki pozbawiamy szypułek i umieszczamy w naczyniu blendera, pozostawiając kilka dorodnych sztuk do przybrania. Truskawki zalewamy jogurtem lub śmietaną, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy na jednolitą masę.
Makaron dorzucamy do miseczki i mieszamy ze śmietanowo-truskawkowym sosem. Tak wymieszany, nakładamy na talerze. Podajemy z przybraniem z cienko pokrojonych plasterków truskawek i listka mięty.
Wypróbuj też przepisy na truskawkowy deser i domowy baton energetyczny.