Smakosze.pl Przepisy Kostki rosołowe od lat robię samodzielnie. Zdrowe bo bez grama chemii
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Kostki rosołowe od lat robię samodzielnie. Zdrowe bo bez grama chemii

12 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kostka rosołowa to składnik, który ma duże zastosowanie. Jest używana w wielu daniach, pochodzących z różnych stron świata. Wygoda jej stosowania jest powodem do tego, aby po nią sięgać. Jednak, zamiast kupować w sklepie, warto przygotować ją w domu, a efekt również będzie fantastyczny.

Zastosowania kostki rosołowej

Kostka rosołowa to element wielu potraw . Przede wszystkim dodaje ona smaku naszym daniom. Między innymi jest dodawana do zupy , gulaszu i różnych innym posiłków sprawiając, że są bardziej przyjemne w smaku, a do tego apetyczne. Kostka rosołowa ułatwia nam też bardzo gotowanie , ponieważ dzięki niej nie musimy np. gotować bulionu od podstaw.

Ponadto jest niskokaloryczna i zawiera nawet niektóre niezbędne minerały. Można ją bez problemu kupić w sklepie, ale też zrobić samemu. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na domową kostkę rosołową . Przepis i ilustracje pochodzą z kanału Zdrowe Przepisy na YouTube.

Aromatyczna kostka rosołowa
Fot. Canva/Artem Stepanov

Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa jest złożona z produktów, które większość z nas ma w kuchni , a jeśli nie to bez problemu kupimy je w najbliższym sklepie. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 pasternak
  • 2 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 rzepy
  • 1/2 selera i jego liści
  • 1 kurkuma
  • garść pietruszki
  • olej słonecznikowy
  • 80 gramów soli

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować domową kostkę rosołową?

Przygotowanie domowej kostki rosołowej jest bardzo proste . W pierwszej kolejności obieramy i kroimy w kostkę marchewki , pasternaki, korzeń pietruszki, czosnek, połowę rzepy oraz seler, którego liście również siekamy. Pora kroimy w małe i cienkie paski, natomiast cebulę w ćwiartki. Kurkumę również obieramy i dzielimy na małe kawałeczki, a pietruszkę drobno siekamy.

domowa kostka rosołowa.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze warzywa . Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy 80 g soli. Wszystko mieszamy. Smażymy do momentu, aż warzywa puszczą soki, po czym przykrywamy i gotujemy przez około 8 minut, do momentu aż warzywa zrobią się miękkie, od czasu do czasu mieszając .

Następnie przekładamy nasze warzywa do miski i blendujemy. Kiedy uzyskamy gładką masę, układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i starannie rozprowadzamy tak, aby jej powierzchnia była płaska. Całość przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy na całą noc do zamrażarki.

Następnego dnia wyciągamy naszą kostkę rosołową, dzielimy na małe kwadraty lub prostokąty i zawijamy każdy w folię aluminiową. Wszystkie przekładamy do woreczka strunowego.

Tak przygotowane kostki rosołowe możemy przechowywać w zamrażarce przez długi czas.

Gotowa kostka rosołowa zawijana w folię aluminiową
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Sprawdź przepis na gruzińskie pierożki . Zobacz, jak zrobić babkę ziemniaczaną .

Ten przepis na sernik baskijski Rozkosznego jest już kultowy. Polacy go kochają
Poszła kupić jajka, zobaczyła tę kartkę i nie wytrzymała. "Czy to normalne"
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy