Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrób ciasto jak na pierogi i przygotuj mięsny farsz. Danie zachwyci całą rodzinę
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 11.02.2025 11:33

Zrób ciasto jak na pierogi i przygotuj mięsny farsz. Danie zachwyci całą rodzinę

Ciasto na pierogi podczas wycinania z niego kółek
Fot. Shutterstock/Monika Wisniewska

Polska kuchnia jest niewątpliwie bogata w różnego rodzaju pyszne potrawy, które zachwycają swoim smakiem. Pierogi czy bigos to dania, które są znane na cały nasz kraj i nie tylko. Jednak czasami warto wzbogacić naszą dietę o posiłki wywodzące się z zagranicy. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne gruzińskie chinkali z wołowiną.

Czym jest chinkali?

Chinkali to gruzińska potrawa, której ciasto jest bardzo podobne do tego, z którego robi się nasze polskie pierogi. Danie to wywodzi się z Gruzji. Pierożki chinkali mają nietypowy kształt oraz bardzo bogate wnętrze. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się trudne do przygotowania, jednak wcale tak nie jest. 

Ta gruzińska potrawa charakteryzuje się farszem, na który składają się między innymi mięso, ser, warzywa, przyprawy i bulion. Takie połączenie daje efekt w postaci niesamowitego smaku i na pewno podbije wasze podniebienia

Chinkali podane w małej misce
Fot. Canva/Aleksei Isachenko photos
Ten przepis na sernik baskijski Rozkosznego jest już kultowy. Polacy go kochają

Chinkali, czyli gruzińskie pierogi

Przepis na chinkali nie jest skomplikowany, a efekt smakowy jest piorunujący. Do przygotowania takich pierożków będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 500 gr mąki pszennej typ 450
  • 1 żółtko
  • 200 gr ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 300 ml bulionu
  • sól 
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować gruzińskie chinkali?

Jak zrobić chinkali? Na początku może się to wydawać trudne do przygotowania, jednak wystarczą tylko chęci

W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny z podstawowego przepisu i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie obieramy cebulę i marchewkę, ścieramy na małych oczkach tarki, natomiast kolendrę drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy starte warzywa oraz kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. 

Podczas mieszania i ugniatania mięsa, stopniowo dolewamy bulion. Mięso ugniatamy do momentu, aż wchłonie cały bulion i uzyskamy jednolitą masę. Tak przygotowany farsz odstawiamy na bok.

Bierzemy się za ciasto. Do osobnej miski przekładamy mąkę, żółtko, olej i wlewamy ciepłą wodę. Wszystko zagniatamy. Masa powinna wyjść troszkę twardsza od ciasta na pierogi. Rozwałkowujemy je na płasko tak, aby uzyskać wysokość 3-5 mm

Następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka o średnicy 10 cm. Do środka każdego kółeczka przekładamy jedną łyżkę stołową farszu. Ciasto zlepiamy tak, aby uzyskało kształt sakiewki

Surowe chinkali gotowe do ugotowania
Fot. Canva/Olgaorly

Chinkali wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 10 minut

Gotowe pierogi wyjmujemy ostrożnie z wody i odkładamy na talerz. 

Ugotowane chinkali.jpg
Fot. Canva/Nadin Sh

Sprawdź przepis na sernik baskijski. Zobacz, jak skutecznie wyczyścić przypalony garnek