Smakosze.pl Przepisy Kosztują ok. 10 zł i doskonale podkreślą smak młodej kapusty. Przepis Okrasy jest hitowy
Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Kosztują ok. 10 zł i doskonale podkreślą smak młodej kapusty. Przepis Okrasy jest hitowy

17 kwietnia 2023

Młoda kapusta może być jeszcze lepsza. Karol Okrasa podkreśla ją niesamowicie aromatyczną salsą na bazie suszonych pomidorów. Niedrogi rarytas dostępny w niemal każdym sklepie wydobywa z warzywa to, co najlepsze. Musicie spróbować.

Przepis na młodą kapustę z suszonymi pomidorami

Parowane i karmelizowane wiosenne warzywo z prostym sosem skusi niejednego smakosza. Pełne umami pomidory suszone z aromatycznym olejem i czosnkiem świetnie podkręcają jego subtelny smak. Kompozycja idealna nie tylko jako dodatek do obiadu. Warto skosztować.

Składniki na parowaną kapustę:

  • pół główki młodej kapusty
  • 60 g masła
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • około 60 ml wody
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos z suszonych pomidorów:

  • 7 kawałków pomidorów suszonych
  • 50 ml oleju ze słoika z warzywem
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • 1 łyżka tymianku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na maślaną emulsję:

  • 40 g masła
  • 30 ml wody
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kmin rzymski
  • sól i pieprz w ilości do smaku
W domu zabrakło liści laurowych? Nie panikuj, zdradzamy czym je zastąpisz

Jak zrobić smaczną młodą kapustę? Karol Okrasa stawia na suszone pomidory

Zaczynamy od oczyszczenia kapusty z zewnętrznych liści i pokrojenia jej na ćwiartki. Parujemy ją w garnku z niewielką ilością wrzątku przez 5-10 minut — zależnie od wielkości kawałków.

Pomidory suszone z zalewy siekamy, łączymy z olejem ze słoika i rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny sok z owocu. Całość doprawiamy tymiankiem, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Gdy z garnka z kapustą zniknie płyn, dodajemy masło, olej i pieprz. Karmelizujemy warzywo na wolnym ogniu. Warzywo przenosimy na talerz i przystępujemy do przygotowania maślanej emulsji. Zawartość garnka uzupełniamy o kolejną porcję tłuszczu, wlewamy wodę i sok z cytryny.

Dodajemy też przyprawy, czyli kmin rzymski, sól i pieprz. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i mieszamy, by uzyskać jednolitą masę. Wrzucamy przygotowane wcześniej suszone pomidory z dodatkami. Po wymieszaniu i ogrzaniu składników, sosem polewamy kapustę.

Jak podać młodą kapustę Karola Okrasy?

Kucharz serwuje ciepłe warzywo z przyrządzonymi dodatkami. Uprzednio oprósza je jeszcze solą i pieprzem, a na koniec dodaje odrobinę świeżych listków tymianku.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przygotowanie młodej kapusty. Polecamy klasyczną wersję zasmażaną . Spróbujecie też koniecznie kociołka z ziemniakami i wędzonym boczkiem — rodzina zje ze smakiem.

Młoda kapusta może być jeszcze lepsza.png
canva/romiri

Źródło: YT/KuchniaLidla.pl

Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz
Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy