Smakosze.pl Produkty Kosztuje 10 razy mniej, niż masło. Z powodzeniem zastąpisz nim tłuszcz w domowych wypiekach
Fot. Canva

Kosztuje 10 razy mniej, niż masło. Z powodzeniem zastąpisz nim tłuszcz w domowych wypiekach

1 stycznia 2025

Przy dzisiejszych cenach masła, szukamy zamienników tego produktu. W których działach patrzeć i jak rozpoznać zdrowy, dobry do pieczenia składnik? Odpowiedź na to pytanie może być niemałym zaskoczeniem. Jedno jest pewne- będzie zdrowo, skutecznie i przede wszystkim tanio.

Pieczenie z masłem i bez

Tłuszcz nie jest pierwszym składnikiem, który przychodzi do głowy, kiedy myślimy o wypiekach. Chleb czy ciasto na pizzę powstają z samej mąki i wody. Jednak już ciasto biszkoptowe , choć nie wymaga technicznie rzecz biorąc jakiegoś tłustego dodatku, przeważnie go zawiera.

Do wielu wypieków używamy więc masła . To świetny wybór ze względu na smak. Dyktuje go śmietankowa, kremowa głębia, a także łatwość obróbki tego produktu sprawiają. Niestety, są też przeciwwskazania.

masło z cukrem

Najgorsze, co możesz kupić w Biedronce. „Nie dopuściłbym tego do sprzedaży dla ludzi”

Masło niedobre w diecie

Po pierwsze – masło jest dziś rekordowo drogie . Spadło nieco od listopadowych rekordów, ale w dalszym ciągu kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów za tonę. Zresztą w sklepach przekłada się to dodatkowo na politykę cenową. Handlowcy biorą więcej, bo na święta i tak potrzebujemy go więcej.

Druga sprawa to dieta . Tłuszcze zwierzęce to źródło głównie nasyconych kwasów , a te powodują problemy z krążeniem i mają mało składników odżywczych. Lepiej sięgać po tłuszcze roślinne, także w wypiekach.

Olej tak, margaryna – nie

Warto jednak pamiętać, że najlepszymi tłuszczami roślinnymi są płynne oleje, zwłaszcza tłoczone. Dobrym olejem o neutralnym smaku jest rzepakowy. Nie sięgajmy po utwardzoną margarynę. Z tłuszczów w postaci stałej warto zwrócić uwagę na kokosowy. Jest on zdrowy i dobry do wypieków, choć dobrze jest znaleźć taki o neutralnym zapachu. Tam, gdzie przepis prosi o 100 g masła, dodajmy ok. 60-70 ml oleju .

Zamiennikiem tradycyjnych tłuszczów, także w wypiekach, jest dojrzałe awokado (rozgniecione widelcem ma czasem nazwę „masło z awokado”). Dobrze sprawdzi się również przejrzały banan. Mają one maślaną konsystencję, która podobnie jak olej czy masło, wspiera formowanie się siatki glutenowej z mąki. Używając banana uważajmy jednak, by nie przesłodzić produktu – najlepiej wziąć poprawkę, zmniejszając ilość cukru.

Czas najwyższy przejść jednak do sedna . Tanim i dobrym zamiennikiem masła jest…banan, kosztujący zaledwie kilka zł za kilogram. Wystarczy rozgnieść go widelcem, aby uzyskać słodką masę o doskonałych właściwościach spajających . Należy jednak pamiętać, że może być konieczne zmniejszenie cukru w oryginalnym przepisie, gdyż banan jest słodki sam w sobie.

Wypróbuj też przepisy na mało znane placki ziemniaczane i efektowne ciasto bez pieczenia .

masło z cukrem

Mało znany przepis na placki ziemniaczane. W Beskidach się nimi zajadają
Polacy kupują na potęgę, a to najgorsze możliwe smarowidło do chleba. Lepiej je pomijać
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy