Dania wycofała, młodzi Polacy wciąż jedzą. Może podrażnić jamę ustną i układ nerwowy
Wśród młodych ludzi panuje nowy trend na spożywanie bardzo ostrych zupek instant. Są nie tylko pikantne, ale i niebezpieczne dla zdrowia. Koniecznie dowiedz się, jakiego gotowego dania unikać i dlaczego. Dania już teraz podjęła odpowiednie kroki i wycofała ostry produkt.
Buldak, czyli zupa popularniejsza niż rosół
Buldak to niewiarygodnie ostra zupka chińska produkowania w Korei Południowej, która od wielu miesięcy cieszy się w Polsce sporą popularnością. Na początku można było kupić ją tylko w sklepach internetowych lub w sklepach z żywnością importowaną z zagranicy. Niedawno pojawiła się także w stałej ofercie sklepu Lidl.
Gotowe danie przypadło do gustu młodym ludziom, którzy podejmują wyzwanie (tzw. challenge) polegające na zjedzeniu najostrzej zupy. Wielu z nich swoimi dokonaniami dzieli się w mediach społecznościowych, zyskując w ten sposób uznanie odbiorców.
Niestety, okazuje się, że przysmak cieszący się popularnością, jest niezdrowy. W Danii eksperci przeprowadzili badania, które wykazały, że zupa podrażnia i negatywnie wpływa na narządy wewnątrz organizmu.
Henia robi kotlety schabowe po wiedeńsku. Podam je na obiad w niedzielęZjesz zupkę i trafisz do szpitala
Duńscy eksperci zainteresowali się zupkami Buldak, po tym, jak obywatelka Stanów Zjednoczonych zjadła najostrzejszą zupkę i trafiła do szpitala. Okazało się, że danie instatnt może wywoływać silne zatrucie. Jest to spowodowane tym, że w zupie znajduje się zbyt wielka dawka kapsaicyny, czyli naturalnego związku chemicznego, który ma ostry, wręcz piekący smak.
Stąd bierze się prewencyjne działanie duńskiej Agencji ds. Żywności, która zakazała sprzedaży trzech najostrzejszych zup Buldak. Dzięki temu ograniczono ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń u Duńczyków.
Poziom kapsaicyny w pojedynczym opakowaniu jest tak wysoki, że stwarza ryzyko wystąpienia ostrego zatrucia u konsumenta. Jeśli jesteś w posiadaniu tych produktów, powinieneś je wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione – argumentuje swoją decyzję duńska Agencja ds. Żywności.
Na co wpływa zupa Buldak?
Zupa Buldak jest szkodliwa ze względy na skład produktu. Znajduje się w niej nie tylko wspomniana kapsaicyna, ale też:
- węglan sodu
- węglan potasu
- fosforan sodu
- polifosforan sodu
- guma guar
- emulgator E332
- olej palmowy.
Są to składniki z grupy E, czyli konserwanty, polepszacze smaku oraz barwniki. Taki skład może przyczynić się do tego, że żołądek nie będzie w stanie strawić zawartego w daniu makaronu. Dochodzi wtedy po podrażnienie żołądka, przełyku, a ostra przyprawa może negatywnie działać na układ nerwowy. Neutralizacja tego składnika może zająć nawet kilka dni, dlatego odradza się spożywania zup Buldak lub podobnych.