Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mało znany przepis na placki ziemniaczane. W Beskidach się nimi zajadają
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.12.2024 10:01

Mało znany przepis na placki ziemniaczane. W Beskidach się nimi zajadają

placki ziemniaczane
Fot. Canva/SilviaJansen

Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Teraz warto poznać przepis rodem z Beskidów. Placki ziemniaczane z kapustą, czyli poleśniki, zachwycą smakiem i aromatem. Podane są w liściach kapusty i ciekawie prezentują się na stole. 

Poleśniki, czyli placki ziemniaczane z kapustą

Jeśli lubisz placki ziemniaczane, to poleśniki też podbiją Twoje podniebienie. Te smaczne placki z kapustą i czosnkiem są proste w przygotowaniu. Wychodzą, że palce lizać również dzięki aromatycznym przyprawom. Placki ziemniaczane z kapustą doprawione są lubczykiem i koperkiem. 

To smaczne danie umieszczone jest w liściach kapusty i nimi przykryte. Warto podać je z dodatkiem jogurtu naturalnego. Poleśniki są również znakomitą propozycją na tani obiad. Na danie nie wydasz dużo, a  zjesz je z apetytem. Poleśniki będą smakować całej rodzinie. Poniżej prezentujemy przepis na placki ziemniaczane z kapustą. 

placki ziemniaczane
Fot. Canva/oksanashufrych
Polacy kupują na potęgę, a to najgorsze możliwe smarowidło do chleba. Lepiej je pomijać

Jak zrobić poleśniki, czyli placki ziemniaczane z kapustą?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • 160 g kapusty białej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeży koperek
  • świeży lubczyk

Przygotowanie placków ziemniaczanych z kapustą zacznij od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną wyłóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Wodę odstaw, by skrobia opadła na dno. Dodaj ją do startych ziemniaków, dopraw solą i pieprzem.

Składniki dokładnie wymieszaj. Dołóż startą cebulę na tarce o małych oczkach. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Składniki dokładnie wymieszaj. Blachę posmaruj oliwą z oliwek. Liście kapusty wypełnij masą ziemniaczaną. Wierzch przykryj też liśćmi kapusty.

Poleśniki, czyli wyjątkowe i tanie danie

Poleśniki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upływie połowy czasu przełóż je na drugą stronę, by się zarumieniły. Upieczone poleśniki podaj z jogurtem naturalnym i świeżym lubczykiem.

Danie jest bardzo smaczne i tanie. Do tego proste w przygotowaniu. Takie placki ziemniaczane są pyszną alternatywą dla tradycyjnych placków. Zrobisz je bez trudu dzięki temu przepisowi. Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach w Dino. Polecaliśmy przepis na parówki w cieście na Sylwestra. 

placki ziemniaczane
Fot. Canva/ninafirsova

Źródło: kuchnialidla.pl