Mało znany przepis na placki ziemniaczane. W Beskidach się nimi zajadają
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Teraz warto poznać przepis rodem z Beskidów. Placki ziemniaczane z kapustą, czyli poleśniki, zachwycą smakiem i aromatem. Podane są w liściach kapusty i ciekawie prezentują się na stole.
Poleśniki, czyli placki ziemniaczane z kapustą
Jeśli lubisz placki ziemniaczane, to poleśniki też podbiją Twoje podniebienie. Te smaczne placki z kapustą i czosnkiem są proste w przygotowaniu. Wychodzą, że palce lizać również dzięki aromatycznym przyprawom. Placki ziemniaczane z kapustą doprawione są lubczykiem i koperkiem.
To smaczne danie umieszczone jest w liściach kapusty i nimi przykryte. Warto podać je z dodatkiem jogurtu naturalnego. Poleśniki są również znakomitą propozycją na tani obiad. Na danie nie wydasz dużo, a zjesz je z apetytem. Poleśniki będą smakować całej rodzinie. Poniżej prezentujemy przepis na placki ziemniaczane z kapustą.
Polacy kupują na potęgę, a to najgorsze możliwe smarowidło do chleba. Lepiej je pomijaćJak zrobić poleśniki, czyli placki ziemniaczane z kapustą?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 80 g jogurtu naturalnego
- pieprz
- 160 g kapusty białej
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeży koperek
- świeży lubczyk
Przygotowanie placków ziemniaczanych z kapustą zacznij od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną wyłóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Wodę odstaw, by skrobia opadła na dno. Dodaj ją do startych ziemniaków, dopraw solą i pieprzem.
Składniki dokładnie wymieszaj. Dołóż startą cebulę na tarce o małych oczkach. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Składniki dokładnie wymieszaj. Blachę posmaruj oliwą z oliwek. Liście kapusty wypełnij masą ziemniaczaną. Wierzch przykryj też liśćmi kapusty.
Poleśniki, czyli wyjątkowe i tanie danie
Poleśniki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upływie połowy czasu przełóż je na drugą stronę, by się zarumieniły. Upieczone poleśniki podaj z jogurtem naturalnym i świeżym lubczykiem.
Danie jest bardzo smaczne i tanie. Do tego proste w przygotowaniu. Takie placki ziemniaczane są pyszną alternatywą dla tradycyjnych placków. Zrobisz je bez trudu dzięki temu przepisowi. Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach w Dino. Polecaliśmy przepis na parówki w cieście na Sylwestra.
Źródło: kuchnialidla.pl