Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i bez pieczenia. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Jeśli masz w domu dzieci, które szaleją za kupnymi słodyczami, ale chcesz zaproponować im zdrowszą alternatywę, wypróbuj ten przepis. To ciasto, odtwarzające smakiem kinder bueno, jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.
Ciasto kinder bueno w domu
Podwójny batonik z orzechowym nadzieniem w chrupkim wafelku polanym czekoladą to jeden z przysmaków dzieci. W sklepowej wersji zawiera olej palmowy, emulgatory i spulchniacze. Omijamy ten problem, odtwarzając smak w domu.
Ciasto to, choć domowe, wcale na to nie wygląda. Mimo tego, że jest proste w przygotowaniu, wygląda jak dzieło utalentowanego cukiernika. Tak też smakuje.
Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłemDomowe ciasto bez pieczenia
Żeby ciasto było naprawdę zdrowe, proponujemy w naszym przepisie użycie domowego kremu czekoladowego. Najprostszy przepis to oczywiście czekolada rozpuszczona w rondelku podgrzanej śmietanki. Smak zbliżony do kremu orzechowego typu nutella osiągnąć można miksując dojrzałe awokado, dwie łyżeczki miodu i łyżkę kakao. Jednak Izabela Kostka, z której kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, używa zwykłej nutelli. Nie da się ukryć, że w ten sposób osiągamy smak najbardziej zbliżony do fabrycznego oryginału.
Składniki
- Ok. 600 g jasnych herbatników
- 120 ml mleka
- 150 g domowej nutelli lub kremu czekoladowego
- 150 g gorzkiej czekolady
- 60 g kakao
- 50 g masła
- 500 g mascarpone
- 700 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki mleka w proszku
- 100 g orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowujemy ciasto kinder bueno
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników. Smarujemy je lekko podgrzanym mlekiem za pomocą pędzelka. Na tę warstwę wykładamy warstwę domowej nutelli, a na nią kolejną warstwę herbatników. Te znów smarujemy mlekiem.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W tym czasie ubijamy 300 ml kremówki z cukrem pudrem na sztywną bitą śmietanę. 250 g mascarpone miksujemy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Po uzyskaniu gładkiej masy mieszamy ją z bitą śmietaną na wolnych obrotach miksera. ¾ tak uzyskanej masy wykładamy jako kolejną warstwę ciasta. Znów przykrywamy herbatnikami i smarujemy ciepłym mlekiem.
W rondelku podgrzewamy masło, 200 ml śmietany kremówki i miód. Zagotowujemy. Dodajemy partiami mleko w proszku i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dodajemy 125 g mascarpone i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy posiekane lub zmielone orzechy i odstawiamy masę do przestudzenia.
Osobno ubijamy 200 ml kremówki i mieszamy z resztą mascarpone. Masę dodajemy do rondelka z kremem orzechowym i dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na herbatniki, przykrywamy herbatnikami, smarujemy mlekiem i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Kiedy lekko stężeje, układamy resztę masy czekoladowej i posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Wypróbuj też przepisy na przysmak z mięsa mielonego oraz idealne ciasto na Nowy Rok.