Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i bez pieczenia. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.12.2024 21:00

Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i bez pieczenia. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni

ciasto bez pieczenia
youtube.com/@IzabelaKostka

Jeśli masz w domu dzieci, które szaleją za kupnymi słodyczami, ale chcesz zaproponować im zdrowszą alternatywę, wypróbuj ten przepis. To ciasto, odtwarzające smakiem kinder bueno, jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.

Ciasto kinder bueno w domu

Podwójny batonik z orzechowym nadzieniem w chrupkim wafelku polanym czekoladą to jeden z przysmaków dzieci. W sklepowej wersji zawiera olej palmowy, emulgatory i spulchniacze. Omijamy ten problem, odtwarzając smak w domu.

Ciasto to, choć domowe, wcale na to nie wygląda. Mimo tego, że jest proste w przygotowaniu, wygląda jak dzieło utalentowanego cukiernika. Tak też smakuje.

Masa orzechowa na cieście
youtube.com/@IzabelaKostka
Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłem

Domowe ciasto bez pieczenia

Żeby ciasto było naprawdę zdrowe, proponujemy w naszym przepisie użycie domowego kremu czekoladowego. Najprostszy przepis to oczywiście czekolada rozpuszczona w rondelku podgrzanej śmietanki. Smak zbliżony do kremu orzechowego typu nutella osiągnąć można miksując dojrzałe awokado, dwie łyżeczki miodu i łyżkę kakao. Jednak Izabela Kostka, z której kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, używa zwykłej nutelli. Nie da się ukryć, że w ten sposób osiągamy smak najbardziej zbliżony do fabrycznego oryginału.

Składniki

  • Ok. 600 g jasnych herbatników
  • 120 ml mleka
  • 150 g domowej nutelli lub kremu czekoladowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 g kakao
  • 50 g masła
  • 500 g mascarpone
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowujemy ciasto kinder bueno

Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników. Smarujemy je lekko podgrzanym mlekiem za pomocą pędzelka. Na tę warstwę wykładamy warstwę domowej nutelli, a na nią kolejną warstwę herbatników. Te znów smarujemy mlekiem.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W tym czasie ubijamy 300 ml kremówki z cukrem pudrem na sztywną bitą śmietanę. 250 g mascarpone miksujemy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Po uzyskaniu gładkiej masy mieszamy ją z bitą śmietaną na wolnych obrotach miksera. ¾ tak uzyskanej masy wykładamy jako kolejną warstwę ciasta. Znów przykrywamy herbatnikami i smarujemy ciepłym mlekiem.

W rondelku podgrzewamy masło, 200 ml śmietany kremówki i miód. Zagotowujemy. Dodajemy partiami mleko w proszku i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dodajemy 125 g mascarpone i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy posiekane lub zmielone orzechy i odstawiamy masę do przestudzenia.

Osobno ubijamy 200 ml kremówki i mieszamy z resztą mascarpone. Masę dodajemy do rondelka z kremem orzechowym i dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na herbatniki, przykrywamy herbatnikami, smarujemy mlekiem i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Kiedy lekko stężeje, układamy resztę masy czekoladowej i posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Wypróbuj też przepisy na przysmak z mięsa mielonego oraz idealne ciasto na Nowy Rok.

masa czekoladowa na cieście
youtube.com/@IzabelaKostka