Wykwintny kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem
Kotlet schabowy z pieczarkami i serem z piekarnika to pyszne i proste danie, które przygotujesz na obiad w niecałą godzinę. Kotlety w chrupiącej panierce zapieczone z pieczarkami i żółtym serem to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na kotlet schabowy z pieczarkami i serem.
Kotlet schabowy zapieczony z pieczarkami i serem w piekarniku to świetny pomysł na podanie tradycyjnych kotletów w nieco inny sposób. Mięso w panierce smażone na złocisty kolor, następnie pieczone razem z farszem pieczarkowym i plastrami sera jest jeszcze bardziej aromatyczny i sycący.
Danie przygotowuję zarówno na szybki obiad, jak i wizytę gości, czy święta, ponieważ schabowe podane z pieczarkami pod serową chmurką smakują świetnie i wyglądają bardzo apetycznie. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów podanych z ziemniakami i ogórkiem.
Do schabowych z pieczarkami i serem podaj ziemniaki tłuczone, puree lub ziemniaki pieczone z ziołami w piekarniku , lekka surówka obiadowa z pomidorów doskonale uzupełni całą potrawę.
Jeśli masz ochotę na schab w lekkim wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienitą pieczeń ze schabu z suszonymi morelami , mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na kanapki z chrzanem i żurawiną.
Przepis na kotlet schabowy z pieczarkami i serem
Składniki na 4 porcje:
-
4 plastry schabu
-
sól, pieprz
-
2 jajka
-
mąka pszenna i bułka tarta do panierki
-
olej roślinny do smażenia
-
500 g pieczarek
-
średnia cebula
-
łyżka masła
-
8 plastrów żółtego sera, np. Goudy
-
szczypiorek
-
płaska łyżeczka suszonego tymianku
Jak zrobić kotlet schabowy z pieczarkami i serem?
Schab umyj, osusz, rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem, odstaw. Pokrój pieczarki, posiekaj cebulkę. Na patelni zeszklij na maśle cebulę, dodaj pieczarki, oprósz tymiankiem, solą, pieprzem i smaż, aż grzyby puszczą wodę, a ta odparuje, odstaw.
Jajka roztrzep w głębokim talerzu, na drugi wsyp mąkę, na trzeci bułkę tartą. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku, bułce tartej, następnie smaż je na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Źródło zdjęcia: canva/grandriver Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj olejem, kotlety przełóż na blachę, na każdy połóż plaster sera, na górę farsz z pieczarek, przykryj kolejnym plastrem. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz kilka minut, aż ser zupełnie się rozpuści. Kotlety oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Niesamowity patent Tomasza Strzelczyka na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym
-
Obłędne kotlety mielone z tartą marchewką i karmelizowaną cebulą
Źródło: onet/ kuchnia.wp Zapraszamy na nasz Instagram