Prosta i pyszna surówka z pomidorów do obiadu
Surówka z pomidorów to lekki, świeży i smaczny dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówka z dodatkiem cebuli czerwonej, szczypiorku i oliwy z oliwek jest bardzo aromatyczna i z pewnością posmakuje każdemu. Poznaj przepis na pyszną surówkę z pomidorów do obiadu.
Szukasz pomysłu na wyśmienitą i banalnie prostą surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z pomidorów, cebuli, ogórka i szczypiorku, a rewelacyjnie uzupełni każde danie, nadając mu lekkości i świeżego akcentu.
Pomidory to niezastąpione źródło potasu, magnezu i wielu witamin, dlatego też są tak ważne w naszej diecie. Regularne spożywanie pomidorów reguluje pracę serca i ciśnienie, a także poprawia koncentrację i skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.
Najsmaczniejsze pomidory dostaniemy w sezonie letnim, kiedy wygrzane w pełnym słońcu są słodkie i soczyste. Zimą świetnie sprawdzą się pomidory malinowe, śliwkowe i pomidorki cherry, które są mniejsze, ale wciąż słodkie. Pomidory szklarniowe, mimo, iż ładnie wyglądają, nie są słodkie i mają suchy miąższ.
Surówka z pomidorów do obiadu to doskonały dodatek do steków, placków ziemniaczanych, schabu, karkówki, kotletów wegetariańskich i każdej smażonej i pieczonej ryby. Tu poznasz przepis na doskonałe steki z antrykotu z masłem ziołowym, podaj do nich świeżą surówkę z pomidorów, a przygotujesz obłędne danie dla całej rodziny.
Przepis na surówkę z pomidorów do obiadu
Składniki na 3-4 porcje:
3 duże pomidory
mały ogórek zielony
mała cebula czerwona
szczypiorek
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z pomidorów do obiadu?
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, ogórka pokrój w kostkę, posiekaj cebulę i szczypiorek. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/ EveBan Surówkę dopraw oliwą z oliwek, solą i pieprzem, ponownie wymieszaj i podaj. Surówka jest lekka, świeża i ma doskonały smak.