Kotlety babci Krysi zawsze są soczyste. Podejrzałam, co do nich dodaje. 1 łyżka, a taki efekt
Kotlety mielone są proste i szybkie w przygotowaniu. Gdy zależy nam na przyrządzeniu smacznego obiadu często wybieramy właśnie to danie. Jednak, co zrobić, by kotlety mielone były zawsze soczyste? Podejrzałam, co do nich daje babcia Krysia. Sprawę załatwia łyżka popularnego produktu.
Kotlety mielone, czyli delikatność i puszystość
Czy zależy wam, by kotlety mielone zawsze wychodziły puszyste i soczyste? To jest do zrobienia! Takie kotlety świetnie smakują z ziemniakami i buraczkami. Pasują też do kaszy i mizerii. Jednak każdy, kto ma do czynienia z kuchnią chciałby, żeby mielone wyszły lekkie jak chmurka i soczyste. Jak to osiągnąć?
Babcia Krysia ma na soczyste mielone jeden niezawodny sposób. Sięga po produkt z lodówki i dodaje go tylko łyżkę. Tyle wystarczy by potrawa była soczysta i miała doskonały smak.
Kwaśna śmietana nada soczystości i lekkości
Babcia Krysia do masy na kotlety mielone dodaje łyżkę kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc. Kwaśna śmietana wpłynie na konsystencję mięsa. Będzie ono bardziej kremowe i lekkie, a smak kotletów niezwykle delikatny. Warto pamiętać, by mięso na mielone nie było zbyt rzadkie. Dlatego porządnie odciśnijmy bułkę przed dodaniem jej do mięsa.
Dodaj też niezbyt duże jajko i odciśnij nadmiar tłuszczu ze smażonej cebuli. Pamiętajmy, że kwaśna śmietana zawiera witaminy: A, C, D, E, K i witaminy z grupy B. Dostarcza nam też wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku . Kwaśna śmietana wzmacnia odporność, obniża glukozę i zapobiega anemii.
Jak przygotować mielone babci Krysi?
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- kajzerka
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- kopiasta łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej
Namaczamy bułkę w wodzie i odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy i wszystko podsmażamy . Do mięsa mielonego dodajemy cebule, czosnek, jajko, bułkę, śmietanę i przyprawy.
Wyrabiamy masę mięsną i formujemy z niej kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny być rumiane z dwóch stron. Możemy podawać je z kaszą, ziemniakami, buraczkami, czy fasolką szparagową. Pisaliśmy o patencie na miękkie mielone. Polecaliśmy mielone od Karola Okrasy.
Źródło: gotujmy.pl, doradcasmaku.pl