Nikt nie robi mielonych jak Okrasa. 1 dodatkowa czynność wyjdzie tylko na dobre
Kotlety mielone powinny być soczyste. Karol Okrasa zdradził sposób na uzyskanie dania o niesamowicie przyjemnej konsystencji. Do mięsa kucharz dodaję ugotowaną kaszę jęczmienną, która z powodzeniem zastępuje bułkę pszenną, sprawiając, że danie jest zdrowsze i bardziej sycące.
Przepis na kotlety mielone z kaszą
Karol Okrasa słynie z potraw, które są ciekawym urozmaiceniem klasycznych smakołyków kuchni polskiej. Nie inaczej jest tym razem, gdy proponuje kotlety mielone bez bułki, zastępując ją lekką, sycącą i pełną smaku kaszą jęczmienną. Efekty są doskonałe.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 75 g kaszy jęczmiennej
- 250 ml wody
- 1 większa cebula
- 1 duże jajo
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Karol Okrasa dodaje ugotowaną kaszę
Zaczynamy od ugotowania kaszy jęczmiennej w wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Gotujemy przez około 10 minut pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika. Czas liczymy od momentu doprowadzenia płynu do wrzenia. Ziarno studzimy.
W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę, a następnie szklimy ją na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone umieszczamy w misce. Łączymy je z chłodną kaszą i cebulą. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę, doprawiając ją wedle uznania solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi toczymy kotlety, które na koniec delikatnie spłaszczamy. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu, korzystając z oleju lub smalcu. Gdy z obu stron się zrumienią, przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy.
Jak podać kotlety mielone z kaszą?
Puszyste i pełne smaku mielone będą najlepiej smakowały z lekką surówką z sezonowych warzyw. Można też podać do nich sos koperkowy czy wyraziste tzatziki. Polecamy wersję z dodatkiem kalarepy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite kotlety mielone. Spróbujcie koniecznie warzywnego rarytasu z marchewek — jest lekki i delikatnie słodki. Być może skusi was też prosty patent na mielone z piekarnika z serem żółtym i pomidorami.
Źródło: beszamel.se