Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie robi mielonych jak Okrasa. 1 dodatkowa czynność wyjdzie tylko na dobre

Nikt nie robi mielonych jak Okrasa. 1 dodatkowa czynność wyjdzie tylko na dobre

Kotlety mielone z kaszą
canva/peredniankina; IG/karol.okrasa

Kotlety mielone powinny być soczyste. Karol Okrasa zdradził sposób na uzyskanie dania o niesamowicie przyjemnej konsystencji. Do mięsa kucharz dodaję ugotowaną kaszę jęczmienną, która z powodzeniem zastępuje bułkę pszenną, sprawiając, że danie jest zdrowsze i bardziej sycące.
 

Przepis na kotlety mielone z kaszą

Karol Okrasa słynie z potraw, które są ciekawym urozmaiceniem klasycznych smakołyków kuchni polskiej. Nie inaczej jest tym razem, gdy proponuje kotlety mielone bez bułki, zastępując ją lekką, sycącą i pełną smaku kaszą jęczmienną. Efekty są doskonałe.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 75 g kaszy jęczmiennej
  • 250 ml wody
  • 1 większa cebula
  • 1 duże jajo
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Bez mąki pszennej i mleka, ale z turbo zdrowym składnikiem. Naleśniki lewej to hit

Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Karol Okrasa dodaje ugotowaną kaszę

Zaczynamy od ugotowania kaszy jęczmiennej w wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Gotujemy przez około 10 minut pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika. Czas liczymy od momentu doprowadzenia płynu do wrzenia. Ziarno studzimy.

W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę, a następnie szklimy ją na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone umieszczamy w misce. Łączymy je z chłodną kaszą i cebulą. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę, doprawiając ją wedle uznania solą i pieprzem.

Zwilżonymi dłońmi toczymy kotlety, które na koniec delikatnie spłaszczamy. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu, korzystając z oleju lub smalcu. Gdy z obu stron się zrumienią, przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy.

Jak podać kotlety mielone z kaszą?

Puszyste i pełne smaku mielone będą najlepiej smakowały z lekką surówką z sezonowych warzyw. Można też podać do nich sos koperkowy czy wyraziste tzatziki. Polecamy wersję z dodatkiem kalarepy.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite kotlety mielone. Spróbujcie koniecznie warzywnego rarytasu z marchewek — jest lekki i delikatnie słodki. Być może skusi was też prosty patent na mielone z piekarnika z serem żółtym i pomidorami.

Kotlety mielone z kaszą są pyszne.png
canva/Yana Gayvoronskaya

Źródło: beszamel.se