Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle
Kotlety mielone po śląsku są pysznym daniem regionalnym, które od klasycznego mięsnego rarytasu odróżnia dodatek zrumienionej cebuli i smażenie z wykorzystaniem smalcu. Te z pozoru drobne zmiany sprawiają, że danie jest pełne smaku, soczyste i niezwykle aromatyczne. Koniecznie spróbujcie — tak dobrego obiadu dawno ni jedliście.
Karminadle, czyli śląską wersję kotletów mielonych, przyrządza się z wieprzowiny. Zawsze też smaży się je na tłuszczu zwierzęcym . Najczęściej podawane są z gotowanymi ziemniakami i ćwikłą lub zasmażaną kapustą kiszoną. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego rarytasu, nasza receptura pomoże wam naprawić ten błąd.
Przepis na znakomite kotlety mielone po śląsku
Składniki:
-
700 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
-
2 nieduże cebule
-
1 czerstwa bułka
-
1 jajo
-
około pół szklanki mleka
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtoczenia
-
smalec do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone po śląsku?
Bułkę namaczamy w mleku, by nieco zmiękła. Cebule obieramy, po czym kroimy ją w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy nieco smalcu i rumienimy rozdrobnione warzywo. Przenosimy je do większej miski.
Dodajemy zmielone mięso oraz rozgniecione przy pomocy widelca pieczywo. Wsypujemy nieco soli i pieprzu. Na koniec wbijamy jajo i sprawnie wyrabiamy masę na kotlety. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kulki.
Spłaszczamy je, po czym dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane karminadle smażymy na solidnej i dobrze rozgrzanej porcji smalcu.
Gdy będą rumiane z obu stron, przenosimy je na bibułę, by usunąć nadmiar tłuszczu. Kotlety mielone po śląsku podajemy z wybranymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je z kapustą modrą .
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na kotlety mielone. Szczególnie polecamy przepis na rarytas z dodatkiem majonezu oraz sprawdzony patent na przyrządzenie go w piekarniku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal
-
Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet
-
Jajecznica bez smażenia zapiekana w kajzerce. Łatwy i tani sposób na szybkie i pożywne śniadanie
Źródło: kulinarnapolska.org