Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle
canva/Hallgerd

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

16 sierpnia 2022

Kotlety mielone po śląsku są pysznym daniem regionalnym, które od klasycznego mięsnego rarytasu odróżnia dodatek zrumienionej cebuli i smażenie z wykorzystaniem smalcu. Te z pozoru drobne zmiany sprawiają, że danie jest pełne smaku, soczyste i niezwykle aromatyczne. Koniecznie spróbujcie — tak dobrego obiadu dawno ni jedliście.

Karminadle, czyli śląską wersję kotletów mielonych, przyrządza się z wieprzowiny. Zawsze też smaży się je na tłuszczu zwierzęcym . Najczęściej podawane są z gotowanymi ziemniakami i ćwikłą lub zasmażaną kapustą kiszoną. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego rarytasu, nasza receptura pomoże wam naprawić ten błąd.

Przepis na znakomite kotlety mielone po śląsku

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

  • 2 nieduże cebule

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 jajo

  • około pół szklanki mleka

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • smalec do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone po śląsku?

Bułkę namaczamy w mleku, by nieco zmiękła. Cebule obieramy, po czym kroimy ją w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy nieco smalcu i rumienimy rozdrobnione warzywo. Przenosimy je do większej miski.

Dodajemy zmielone mięso oraz rozgniecione przy pomocy widelca pieczywo. Wsypujemy nieco soli i pieprzu. Na koniec wbijamy jajo i sprawnie wyrabiamy masę na kotlety. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kulki.

Spłaszczamy je, po czym dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane karminadle smażymy na solidnej i dobrze rozgrzanej porcji smalcu.

Gdy będą rumiane z obu stron, przenosimy je na bibułę, by usunąć nadmiar tłuszczu. Kotlety mielone po śląsku podajemy z wybranymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je z kapustą modrą .

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na kotlety mielone. Szczególnie polecamy przepis na rarytas z dodatkiem majonezu oraz sprawdzony patent na przyrządzenie go w piekarniku .

Kotlety mielone po śląsku skradną niejedno serce
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy