Smakosze.pl Przepisy Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą bosko puszyste
canva/Berkut_34

Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą bosko puszyste

14 grudnia 2022

Kotlety mielone z ryżem i kapustą pekińską są pełne smaku. Delikatna i nieco słodkie warzywo doskonale pasuje do wieprzowiny i nadaje daniu soczystości. Podane z ryżem stanowi pyszną alternatywę klasycznych gołąbków. Spróbujecie?

Jeśli tradycyjne kotlety już wam się znudziły i szukacie urozmaicenia, a przysmak z kapustą pekińską i ryżem ma szansę wam się spodobać. W smaku przypomina gołąbki, a jest znacznie prostszy w przygotowaniu. Warto przetestować — domownikom na pewno się spodoba.

Przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem i kapustą

Składniki:

  • pół średniej główki kapusty pekińskiej

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 150 g ugotowanego ryżu

  • 2 nieduże cebule

  • 3 duże jaja

  • 10-15 g bułki tartej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z ryżem i kapustą? Przepis jest prosty

Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją do miski, po czym dodajemy mięso mielone. Cebule siekamy i wrzucamy ją do pozostałych składników.

Łączymy z ugotowanym ryżem, a następnie wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Składniki mieszamy i formujemy niezbyt duże, lekko spłaszczone owale, które obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety mielone z ryżem i kapustą pekińską będą świetnie smakowały z dodatkiem mizerii lub surówki z marchewki .

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na pyszne kotlety mielone. Spróbujcie koniecznie tych przygotowanych w piekarniku i doprawionych czosnkiem. Być może skusi was też wersja z dodatkiem pysznego sera żółtego i aromatycznych pieczarek .

Kotlety mielone z ryżem i kapustą są pyszne
canva/Oksana Chaun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy