Smakosze.pl
Kotlety z kalafiora i ziemniaków

canva/minadezhda

Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

1 Lutego 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlety z kalafiora i ziemniaków to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad lub lunch. Danie doprawione ziołami prowansalskimi i koperkiem ma świetny smak i aromat. Kotlety warzywne w chrupiącej, złocistej panierce to absolutny hit. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków.

Kotlety z kalafiora i ziemniaków przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia. Kalafior do kotletów może być świeży lub mrożony.

Do kotletów z kalafiora i ziemniaków zwykle podaję puree z zielonego groszku lub zieloną i żółtą fasolkę szparagową. Danie świetnie smakuje również polane grzybowym lub pomidorowym sosem.

Kotlety warzywne to doskonały pomysł na obiad, także dla największych miłośników mięsa i niejadków. Kotlety wychodzą za każdym razem i są tak smaczne, że cała porcja znika w mgnieniu oka.

Przygotuj również kotlety dyniowe ze szczypiorkiem, słodkie, smaczne, idealne na bezmięsny obiad.

Przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg ziemniaków

  • 500 g kalafiora

  • cebula

  • 2 jajka

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • bulka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z kalafiora i ziemniaków?

Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź, odparuj i odstaw do całkowitego ostudzenia. Kalafiora podziel na małe różyczki i również ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odstaw.

Gdy już warzywa będą zimne, przełóż je do większej miski i rozbij tłuczkiem do ziemniaków, następie dodaj posiekany koperek, zioła prowansalskie, wbij jajka, wsyp mąkę. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Różyczki kalafiora

Źródło zdjęcia: canva/katrinshine

Z masy uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, żeby powstała złocista, chrupiąca skórka. Gotowe kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >