Kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem
Kluczowa w przyrządzaniu kotletów dyniowych z kaszą jaglaną i szpinakiem jest właśnie kasza. Musimy ugotować ją w taki sposób, by była możliwie jak najbardziej zbita i kleista. To głównie ona odpowiada za to, że inne składniki w naszych kotlecikach będą miały możliwość odpowiednio się połączyć.
Składniki:
300 gramów dyni
1 cebula
ząbek czosnku
100 gramów szpinaku świeżego
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka curry, 2 łyżeczki imbiru
dodatkowo: masło klarowane do smażenia, bułka tarta do obtaczania.
Przygotowanie:
Pierwszym etapem w przygotowaniu kotletów dyniowych z kaszą jaglaną i szpinakiem jest ugotowanie kaszy. Wsypujemy kaszę do niewielkiego rondelka, zalewamy wodą tak, aby płyn wystawał kilka centymetrów ponad kaszę. Zagotowujemy kaszę (powinno to potrwać od 10 do 15 minut), a następnie zdejmujemy z ognia i przykrywamy na kilka minut. Przez ten czas kasza powinna wchłonąć resztę wody i jeszcze bardziej napęcznieć.
Ugotowaną kaszę rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy przy pomocy blendera (z niewielkim dodatkiem wody, aby urządzenie nie miało problemu ze zmiksowaniem kaszy).
Następnie możemy zabrać się za warzywa. Wszystkie, które tego wymagają, dokładnie myjemy. Dynię, cebulę i czosnek obieramy. Dynię dodatkowo oczyszczamy z pestek. Obrane warzywo ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek, podobnie jak dynię, również ścieramy, ale na mniejszych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy na niego cebulę oraz czosnek. Smażymy przez 2 minuty.
Następnie dodajemy do cebuli i czosnku startą dynię. Dolewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy przez około 2-3 minuty.
Po tym czasie przyprawiamy warzywa. Wsypujemy więc na patelnię kurkumę, curry oraz imbir. Dodajemy także szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
Mieszamy warzywa z przyprawami i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Następnie dorzucamy szpinak. Zmniejszamy ogień na najmniejszy, cały czas mieszając. Czekamy aż szpinak zwiędnie.
Przysmażone z przyprawami warzywa wrzucamy do malaksera lub rozdrabniamy blenderem. Robimy to do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Rozdrobnione warzywa mieszamy z kaszą. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Możemy w tym momencie jeszcze raz dosolić masę.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z nich kotlety.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej.
Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym (po około 4 minuty z każdej strony). Kotlety powinny być dobrze przyrumienione.
Kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem podajemy na ciepło. Jako dodatek dobrze posłużą nam np. pieczone ziemniaki. Warto uzupełnić danie o pożywną sałatkę.
undefined
Kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem w sosie imbirowo-kokosowym.
Składniki na kotlety:
600 gramów dyni
3 cebule
2 ząbki czosnku
50 gramów szpinaku świeżego
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 szklanki kaszy jaglanej
4 łyżki stołowe oleju kokosowego
przyprawy: sól (do smaku)
dodatkowo: olej roślinny do smażenia.
Składniki na sos:
cebula
1 imbir
125 mililitrów wody
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki stołowe miodu
przyprawy: sól (do smaku).
undefined
Przygotowanie:
Podobnie jak w przypadku pierwszej wersji przepisu na kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem zaczynamy przygotowanie dania od ugotowania kaszy jaglanej. Zalewamy ją wodą tak, aby poziom płynu wykraczał kilka centymetrów ponad poziom kaszy. Wodę z kaszą zagotowujemy, gotujemy około 15 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy do momentu, w którym kasza wciągnie całą wodę.
Dynię i szpinak płuczemy. Następnie dynię, cebule i czosnek obieramy.
Dynię kroimy w większe kawałki i wstawiamy na 30 minut do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
W międzyczasie cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę.
Następnie wyjmujemy dynię z piekarnika. Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy na niego cebule i czosnek. Smażymy przez około 2 minuty.
Kaszę przesypujemy do miski. Po chwili dodajemy do niej cebule, czosnek i pokrojoną w mniejszą kostkę dynię. Dorzucamy także posiekany lub podarty szpinak.
Do miski wsypujemy także mąkę oraz skrobię. Doprawiamy całość solą.
Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy masa zrobi się kleista, formujemy kotleciki.
Do miski lub malaksera wlewamy wodę oraz mleko kokosowe. Do środka wsypujemy około starty około 5-centrymetrowy kawałek imbiru. Dodajemy również posiekaną w kostkę cebulę, miód oraz sól. Wszystkie składniki blendujemy lub miksujemy przez kilkadziesiąt sekund.
Sos przelewamy przez sitko, aby nie pozostały żadne kawałki. Zależy nam na tym, aby był gładki.
Kotleciki wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je sosem. Wkładamy naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.
Podajemy na gorąco.
Smacznego!