Kręciłam nosem, gdy widziałam co mama dodaje do placków ziemniaczanych. Zmieniłam zdanie po 1 kęsie
Placki ziemniaczane kuszą smakiem niejednego smakosza. Moja mama dodaje do nich składnik, który budził moje zdziwienie. Jednak dzięki niemu placki wychodzą, że palce lizać. Polecam wszystkim ten znakomity przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane z pysznym dodatkiem
Czy lubisz placki ziemniaczane? Wiele osób za nimi wprost przepada. Chrupiące i rumiane, aż proszą się o dokładkę. Moja mama robi je znakomicie, ale gdy zobaczyłam, co dodaje do ciasta, to bardzo się zdziwiłam.
Chodzi o twaróg, który na początku nie pasował mi do placków ziemniaczanych. Natomiast efekt był bardzo apetyczny . Placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu po prostu rozpływały się w ustach i miały wyjątkowy smak. Polecam każdemu przepis mojej mamy na to pyszne danie.
Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 100 g tłustego twarogu
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- koperek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od starcia ziemniaków i odsączenia nadmiaru soku. Do startych ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj śmietanę, przyprawy i wymieszaj. Dołóż też rozdrobniony twaróg i posiekany koperek.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj ciasto. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Placki ziemniaczane wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym po to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Danie od razu możesz podawać.
Placki ziemniaczane z twarogiem, czyli kremowy i delikatny smak
Placki ziemniaczane z twarogiem zyskują kremowy smak. Są delikatne, smaczne i proste w przygotowaniu. Warto zrobić je właśnie z twarogiem i nadać oryginalności temu znanemu daniu. Twaróg znakomicie wpływa na smak twarogu, dlatego wszystkim polecam przepis mamy.
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Takie placki ziemniaczane będą idealne na obiad. Chrupiące, nieco kremowe w smaku podbiją podniebienia niejednego smakosza. Pisaliśmy o tym, jak zrobić apetyczne ziemniaki do obiadu. Radziliśmy, jak samodzielnie zrobić przyprawę do zup.
Źródło: przeyslijprzepis.pl