Od lat sam robię domową przyprawę do zup. Nie ma w niej żadnej chemii, jest za to pysznie i zdrowo
Domowa przyprawa musi być o niebo lepsza w smaku, ale też zdrowsza. Jeżeli zastanawiasz się jak ją zrobić, sprawdź ten przepis. Z nią twoja zupa będzie smakować wybornie. O kupnych odpowiednikach zapomnisz raz na zawsze.
Do zupy najlepsza jest maggi
Trudno się z tym nie zgodzić, ale ta kupna zawiera wiele szkodliwych substancji. Na przykład te z grupy E oraz glutaminian sodu. Ten ostatni powoduje bóle głowy, ogólne osłabienie organizmu, ale też palpitacje serca.
Czego, więc używać? Odpowiedź jest jedna - zrób maggi sama. Zaskoczona? Ja też byłem, ale odkąd robię ją sam, lepiej się czuję, a każda moja zupa jest znakomita.
Znajoma pokazała mi co robi z mięsa z rosołu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem, wychodzi obłędnie smaczneCo będzie ci potrzebne?
Do stworzenia domowej maggi wykorzystamy lubczyk. Ma on działanie prozdrowotne i przeciwbólowe. Pomoże na problemy z trawieniem, świetnie tez zadziała przy kłopotach z drogami oddechowymi. Będzie zdrowo i smacznie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Mariola gotuje, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.
Składniki:
- 5 pęczków lubczyku
- 10 g soli
- 40 ml oliwy
- 60 ml wody
- pieprz
Jak zrobić domową maggi?
Zacznij od oderwania liści lubczyku od twardych łodyg. Liście włóż do miski. Dodaj pieprz, sól, oliwę i wodę. Całość zblenduj. Następnie otrzymaną masę przełóż do silikonowej tacki, która służy do robienia kostek lodu.
Pozostaw na 24 godziny w zamrażalniku. Po tym czasie wyciągnij zmrożone kostki lubczyku z tacki. Kostki przełóż do większego pojemnika. Ułóż je tak, aby się nie stykały. Ułatwi to późniejsze wyjmowanie. Pojemnik z domowym maggi przechowuj w zamrażalniku. Kostki lubczyku wrzucaj do zupy zamiast kupnego maggi. Efekt i smak jest dużo lepszy.
Sprawdź, jak zrobić ciasto, które wygląda jak z ekskluzywnej cukierni oraz czego nie dodawać do faworków.