Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat sam robię domową przyprawę do zup. Nie ma w niej żadnej chemii, jest za to pysznie i zdrowo
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.01.2024 18:12

Od lat sam robię domową przyprawę do zup. Nie ma w niej żadnej chemii, jest za to pysznie i zdrowo

maggi
YouTube/@Kuchnia Marioli

Domowa przyprawa musi być o niebo lepsza w smaku, ale też zdrowsza. Jeżeli zastanawiasz się jak ją zrobić, sprawdź ten przepis. Z nią twoja zupa będzie smakować wybornie. O kupnych odpowiednikach zapomnisz raz na zawsze.

Do zupy najlepsza jest maggi

Trudno się z tym nie zgodzić, ale ta kupna zawiera wiele szkodliwych substancji. Na przykład te z grupy E oraz glutaminian sodu. Ten ostatni powoduje bóle głowy, ogólne osłabienie organizmu, ale też palpitacje serca.

Czego, więc używać? Odpowiedź jest jedna - zrób maggi sama. Zaskoczona? Ja też byłem, ale odkąd robię ją sam, lepiej się czuję, a każda moja zupa jest znakomita. 

zupa.jpg
Canva/@macniak
Znajoma pokazała mi co robi z mięsa z rosołu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem, wychodzi obłędnie smaczne

Co będzie ci potrzebne?

Do stworzenia domowej maggi wykorzystamy lubczyk. Ma on działanie prozdrowotne i przeciwbólowe. Pomoże na problemy z trawieniem, świetnie tez zadziała przy kłopotach z drogami oddechowymi. Będzie zdrowo i smacznie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Mariola gotuje, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.

Składniki:

  • 5 pęczków lubczyku
  • 10 g soli
  • 40 ml oliwy
  • 60 ml wody
  • pieprz

Jak zrobić domową maggi?

Zacznij od oderwania liści lubczyku od twardych łodyg. Liście włóż do miski. Dodaj pieprz, sól, oliwę i wodę. Całość zblenduj. Następnie otrzymaną masę przełóż do silikonowej tacki, która służy do robienia kostek lodu

Pozostaw na 24 godziny w zamrażalniku. Po tym czasie wyciągnij zmrożone kostki lubczyku z tacki. Kostki przełóż do większego pojemnika. Ułóż je tak, aby się nie stykały. Ułatwi to późniejsze wyjmowanie. Pojemnik z domowym maggi przechowuj w zamrażalniku. Kostki lubczyku wrzucaj do zupy zamiast kupnego maggi. Efekt i smak jest dużo lepszy. 

Sprawdź, jak zrobić ciasto, które wygląda jak z ekskluzywnej cukierni oraz czego nie dodawać do faworków

lubczyk.jpg
Canva/@Foodiesfeed