Smakosze.pl Przepisy Kroję cukinię w plastry i wkładam do woreczka. Po prostu niesamowite, co z tego wychodzi
fot. youtube.com/przepisydladuszy

Kroję cukinię w plastry i wkładam do woreczka. Po prostu niesamowite, co z tego wychodzi

3 września 2024

Oto najprostszy możliwy przepis na marynowaną surówkę. Łączymy w niej dwa warzywa z kilkoma przyprawami. Otrzymujemy zaś chrupiący dodatek do dań albo lekką przekąskę na upalne dni.

Marynowana cukinia

Cukinię odmieniamy późnym latem przez wszystkie przypadki. Nie ma w tym nic dziwnego. To pyszne, mięsiste warzywo nadaje się doskonale do zarówno mniej, jak i bardziej „poważnych” przedsięwzięć kulinarnych.

Surówka taka jak ta należy być może do tych pierwszych. Nie są to sycące placki ani zapiekanka, ale po prostu przekąska, która świetnie sprawdzi się na boku talerza obiadowego obok kotleta i ziemniaka. Równie dobrze jednak może stać się lunchową sałatką z grzanką czosnkową.

krojenie cukinii
fot. youtube.com/przepisydladuszy
Ułóż wafle w tortownicy i dodaj colę. Z tego połączenia wychodzi prawdziwe cudo

Plastry cukinii w marynacie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy dla duszy. Wychodząc od techniki przygotowania surówki warto eksperymentować, dodając ulubione przyprawy i oleje roślinne o rozmaitych zdrowotnych właściwościach (dyniowy, rydzowy, lniany itp.)

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oliwy lub tłoczonego na zimno oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 40 ml octu jabłkowego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, papryka

Sałatka cukiniowa

Cukinię kroimy w cienkie plastry , a cebulę w drobne pióra. Odcinek rękawa do pieczenia zamykamy z jednej strony. Nasypujemy do niego warzywa.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Rękaw zamykamy z drugiej strony, zostawiając w środku powietrze. Intensywnie wstrząsamy, by cukinia dokładnie pokryła się marynatą.

Sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę-dwie. Podajemy cukinię schłodzoną – w ten sposób zachowa chrupkość. Surówka taka świetnie się przechowuje i można jeść ją przez kilka dn i, przechowując w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na surówkę z dyni i cukinii oraz pomidory konserwowe .

sałatka z cukinii
fot. youtube.com/przepisydladuszy
Dodaję do dyni i mieszam, po prostu poezja smaku
Tak robię obiad zasługujący na medal. Ile bym nie zrobił, od razu znika ze stołu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy