Weź pomidory, wbij w nie igłę i włóż do słoika. Ten patent zasługuje na wielkie brawa
Oto oryginalny sposób na pomidorowe przetwory. Mocno octowe pomidorki cherry z kopniakiem chili marynują się tu w occie jabłkowym z przyprawami. Efektem są pikle o złożonym smaku.
Marynowane pomidory
Kiszone pomidory znacznie częściej pojawiają się na stołach Ukrainy i wschodniej Polski niż w pozostałych jej cześciach. A co dopiero mówić o jeszcze rzadszych warzywach w occie. W przeciwieństwie do ogórków w kwaśnej zalewie, pomidory w tej wersji spotyka się naprawdę rzadko.
Niesłusznie, bo jeśli użyjemy odpowiedniego octu (jabłkowego, a nie spirytusowego) i dodatków, otrzymujemy pełną w smaku pomidorową marynatę. Będzie ona zimą świetną przekąską albo składnikiem sałatek. Podbije też smak sosu czy zupy pomidorowej.
Pokrój śliwki, ułóż na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Taki deser robię zawsze we wrześniuPomidorki w occie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Nur'un Yemek Tarifleri 2. Dodatkowym składnikiem pomidorowej marynaty jest tam sól cytrynowa. Ten rzadki w Polsce składnik można pominąć, ponieważ ocet wprowadza dostateczną kwasowość.
Składniki
- 2 kg pomidorków cherry
- 1-2 główki czosnku
- 4-5 papryk chili
- 2 pęczki natki pietruszki lub kolendry
- 2 szklanki octu jabłkowego
- 5 łyżek soli
- 3 łyżki cukru
- Ziele angielskie i liście laurowe
Marynowanie pomidorków
Pomidory i chili myjemy. Z papryk odkrawamy ogonki i kroimy je w mniejsze kawałki. Pomidory nakłuwamy igłą lub wykałaczką w kilku miejscach. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy – najłatwiej parząc go wcześniej przez kilka minut we wrzątku.
Ząbki czosnku kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do wyparzonych słoików. Dodajemy po liściu laurowym i pare kulek ziela angielskiego. Słoiki wypełniamy pomidorami i chili. Na wierzch upychamy dużą garść kolendry lub natki pietruszki.
W garnku podgrzewamy ocet, rozpuszczamy w nim cukier i sól. Gorącym octem zalewamy słoiki. Dopełniamy gorącą wodą, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jeśli chcemy zakonserwować pomidory na całą zimę, pasteryzujemy je przez 15 minut w kąpieli z wrzątku.
Wypróbuj też przepisy na marynowaną pieczoną paprykę i kokosanki.