Smakosze.pl Przepisy Kroję drobniutko i dodaję do pora. 1 czynność jest kluczowa, by surówka smakowała na medal
Fot. YouTube/Weronika Domogród

Kroję drobniutko i dodaję do pora. 1 czynność jest kluczowa, by surówka smakowała na medal

1 stycznia 2025
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ile gospodyń domowych, tyle pomysłów na surówkę. Gwarantuję jednak, ze ta, którą poznasz poniżej, warta jest wypróbowania. 2 składniki warzywne i prosty sos gwarantują sukces. Chrupiąca i soczysta surówka będzie pasować do każdego dania.

Surówka z pora dobra, jak nigdy wcześniej

Surówka z pora najczęściej kojarzy nam się z dodatkiem jabłka . W tym przypadku jest jednak inaczej. Dzięki pomysłowemu składnikowi surówka wychodzi cudownie soczysta i chrupiąca, a także pięknie się prezentuje.

Do pora doskonale pasuje słodka czerwona papryka . Uwaga jednak- warto ją obrać przed podaniem. Szybkim i skutecznym sposobem jest użycie dobrze naostrzonej obieraczki do warzyw. Podobny pomysł na surówkę znajdziecie na kanale YouTube Weronika Domogród, skąd pochodzą niektóre użyte przez nas zdjęcia.

papryka.jpg
Fot. Canva
Podsmażam jabłka na patelni i zalewam tą masą. To najszybszy przepis na ciasto, jaki istnieje

Przepis na najlepszą surówkę z pora

Żadna surówka nie może się obyć bez sosu. W tym przypadku mamy sporą dowolność i możemy sos modyfikować wedle własnych upodobań. Jego podstawowym i najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości olej lub oliwa sałatkowa. Poniżesz znajdziesz wszystkie szczegóły.

Składniki:

  • 1 duży por
  • 1 duża papryka lub 2 mniejsze
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy
  • miód lub cukier do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego i/lub 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)

Sposób na idealną surówkę z pora krok po kroku

Zacznij od przygotowania warzyw do surówki . Z pora usuń zieloną część. Tę białą przetnij wzdłuż na 4 części i dokładnie umyj. Pora pokrój w cienkie plasterki.

Umyj także czerwone papryki. Następnie obierz je ze skóry. Na koniec usuń z nich gniazda nasienne , a same papryki pokrój w drobniutką kosteczkę.

Warzywa przełóż do salaterki . W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Dodaj sos do pora z papryką i wszystko razem wymieszaj. Doskonała surówka gotowa jest do podania .

Sprawdź też przepis na niebanalne placki ziemniaczane oraz na błyskawiczną przekąskę z ciasta francuskiego .

krojenie pora.jpg

W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniu
Lepsza niż rosół i pomidorowa. Zupa gyros jest prosta w przygotowaniu i smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy