Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lepsza niż rosół i pomidorowa. Zupa gyros jest prosta w przygotowaniu i smakuje jak marzenie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.01.2025 13:21

Lepsza niż rosół i pomidorowa. Zupa gyros jest prosta w przygotowaniu i smakuje jak marzenie

zupa gyros
fot. youtube.com/mojazonagotuje

Zupa gyros to znajoma w smaku propozycja o orientalnym wyrazie. Jest rozgrzewająca i sycąca, a składa się z prostych składników obrobionych w nieskomplikowany sposób.

Zupa o smaku gyros

Jeszcze dwie dekady temu kebaby walczyły z „chińszczyzną” i pizzą o pierwsze miejsce w naszym fast-foodowym menu. Jednak dziś to najmocniejszy gracz w swojej kategorii. A smak kebaba lub gyrosa, dwóch pokrewnych potraw, zdobywa przyczółki w innych kategoriach.

Stąd pomysły wszelkiego rodzaju sałatki gyros, ale także na taką zupę. Pomysłowa mieszanka smaków przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi współczesnej kuchni polskiej. To właśnie tak gotuje się w wielu polskich domach na co dzień.

mięso na zupę
fot. youtube.com/mojazonagotuje
Większość osób nie wie, czym się różni masło od osełki. Pomyłka może dużo kosztować

Przepis na orientalną zupę

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Moja żona gotuje. Autorzy pokazują tam podobną zupę opartą na mięsie wieprzowym. Jednak wieprzowina i gyros słabo idą w parze – te orientalne przyprawy pochodzą z obszaru, gdzie mięsa tego gatunku się raczej nie jada. Używamy więc mięsa drobiowego, byle odpowiednio tłustego.

Składniki

  • 1,5 kg mięsa z udek drobiowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 duże cebule
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml sosu cygańskiego (lub passaty pomidorowej)
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • 50 ml oleju (+ do smażenia)
  • Opcjonalnie: 1-2 zupy cebulowe z torebki
  • 400 ml śmietany kremówki lub mleczka kokosowego
  • Sól, pieprz, tymianek

Zupa o smaku gyrosa

Kurczaka kroimy dość drobno i przekładamy do miski. Zalewamy olejem i zasypujemy przyprawą gyros ulubionej marki. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej godzinę.

Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso, aż będzie rumiane, dodając przeciśnięty czosnek.

Mięso przerzucamy do dużego garnka. Na patelni podsmażamy krótko cebulę i chili oraz razem z tłuszczem przenosimy od garnka z mięsem. Dodajemy paprykę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu.

Podczas gotowania dodajemy passatę lub sos cygański, mleczko kokosowe lub śmietanę i ewentualnie zupy w proszku. Gotujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kolejne 20 minut.

Wypróbuj też przepisy na beskidzkie placki ziemniaczane i okazałe ciasto bez pieczenia.

zupa w garnku
fot. youtube.com/mojazonagotuje