Lepsza niż rosół i pomidorowa. Zupa gyros jest prosta w przygotowaniu i smakuje jak marzenie
Zupa gyros to znajoma w smaku propozycja o orientalnym wyrazie. Jest rozgrzewająca i sycąca, a składa się z prostych składników obrobionych w nieskomplikowany sposób.
Zupa o smaku gyros
Jeszcze dwie dekady temu kebaby walczyły z „chińszczyzną” i pizzą o pierwsze miejsce w naszym fast-foodowym menu. Jednak dziś to najmocniejszy gracz w swojej kategorii. A smak kebaba lub gyrosa, dwóch pokrewnych potraw, zdobywa przyczółki w innych kategoriach.
Stąd pomysły wszelkiego rodzaju sałatki gyros, ale także na taką zupę. Pomysłowa mieszanka smaków przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi współczesnej kuchni polskiej. To właśnie tak gotuje się w wielu polskich domach na co dzień.
Większość osób nie wie, czym się różni masło od osełki. Pomyłka może dużo kosztowaćPrzepis na orientalną zupę
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Moja żona gotuje. Autorzy pokazują tam podobną zupę opartą na mięsie wieprzowym. Jednak wieprzowina i gyros słabo idą w parze – te orientalne przyprawy pochodzą z obszaru, gdzie mięsa tego gatunku się raczej nie jada. Używamy więc mięsa drobiowego, byle odpowiednio tłustego.
Składniki
- 1,5 kg mięsa z udek drobiowych
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 duże cebule
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml sosu cygańskiego (lub passaty pomidorowej)
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 50 ml oleju (+ do smażenia)
- Opcjonalnie: 1-2 zupy cebulowe z torebki
- 400 ml śmietany kremówki lub mleczka kokosowego
- Sól, pieprz, tymianek
Zupa o smaku gyrosa
Kurczaka kroimy dość drobno i przekładamy do miski. Zalewamy olejem i zasypujemy przyprawą gyros ulubionej marki. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej godzinę.
Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso, aż będzie rumiane, dodając przeciśnięty czosnek.
Mięso przerzucamy do dużego garnka. Na patelni podsmażamy krótko cebulę i chili oraz razem z tłuszczem przenosimy od garnka z mięsem. Dodajemy paprykę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu.
Podczas gotowania dodajemy passatę lub sos cygański, mleczko kokosowe lub śmietanę i ewentualnie zupy w proszku. Gotujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kolejne 20 minut.
Wypróbuj też przepisy na beskidzkie placki ziemniaczane i okazałe ciasto bez pieczenia.