Podsmażam jabłka na patelni i zalewam tą masą. To najszybszy przepis na ciasto, jaki istnieje
Szybkie przepisy na owocowe ciasta to coś, co lubimy najbardziej. W tym wariancie przygotowujemy bogate biszkoptowe ciasto. Na patelni zmienia się ono w placek z jabłkami.
Szybka szarlotka
Jedno z naszych ulubionych ciast, szarlotka, to bardzo szerokie pojęcie określające wiele wariacji na temat jabłek połączonych z ciastem, a czasem nawet i bez niego. Ta wersja jest tak prosta, że trudno rozpoznać w niej szarlotkę. Jednak jest przy tym tak smaczne, że warto spróbować choć raz je przyrządzić.
Zwłaszcza że upieczenie go jest niezwykle szybkie. Nie trzeba nawet rozgrzewać piekarnika – wystarczy patelnia i jedna miska, w której przygotujemy masę. Takie szybkie ciasto sprawdzi się na co dzień i na deser dla niespodziewanych gości.
W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniuSzybkie ciasto na deser
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Recipe Plus. Autorzy przygotowują tam szarlotkę z dodatkiem dżemu morelowego. To jednak naprawdę wszechstronny przepis, który sprawdzi się z wieloma rodzajami owoców i dodatków.
Składniki
- 200 g mąki
- 3 jabłka
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki dżemu o wybranym smaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonem.
- Sól
Szarlotka z patelni
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobne plasterki. Układamy je na zimnej patelni. Dodajemy łyżkę masła i posypujemy cynamonem.
W misce łączymy jajko, szczyptę soli, olej, drugą porcję dżemu i skórkę z cytryny. Miksujemy rózgą lub robotem. Dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko w jednolite, płynne ciasto.
Jabłka ustawiamy na palniku o średniej mocy. Kiedy masło zacznie się rozpuszczać, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i łyżkę dżemu. Dusimy, dopóki jabłka nie zaczną się karmelizować i rozpadać, od czasu do czasu mieszając.
Na patelnię wylewamy ciasto z miski. Przykrywamy i pieczemy na małym ogniu, aż ciasto będzie z wierzchu suche na dotyk. Wtedy nakrywamy patelnię talerzem i odwracamy. Ciasto zsuwamy z powrotem na patelnię i dopiekamy przez 5 minut z drugiej strony. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na ziemniaczane kuleczki z sosem i karkówkę Tomasza Strzelczyka.