Smakosze.pl Przepisy Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu
Materiał YouTube z kanału schöne desserts

Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu

24 października 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sezon na dynię właśnie się zaczął. Na wykorzystanie uwielbianego warzywa jest milion różnych sposobów. Ja ponad zupy i przetwory przedkładam to obłędne ciasto bez pieczenia. Robię je w kilka chwil, a rodzina za nim przepada.

Dyniowy deser bez pieczenia? Sprawdź, jakie to proste

Dynia jest popularny warzywem w czasie jesieni. Niemal każda gospodyni domowa ma na nią swój sprawdzony sposób. Od kiedy odkryłam to ciasto bez pieczenia, rodzina nie chce jeść dyni w innej postaci. Całe szczęście ten smakołyk przyrządzam w klika chwil.

Do pysznego ciasta bez pieczenia nie potrzeba wielu składników. Dzięki temu jest proste do zrobienia, ale niezwykle smaczne. Dokładną listę znajdziecie w dalszej części tekstu, podobnie jak szczegółową instrukcję wykonania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w swoim domu.

krojenie dyni.jpg
Canva / brankokosteski
Przepis na tę sałatkę mam od znajomej kucharki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o takim połączeniu smaków

Przepis na ciasto bez pieczenia z dynią w roli głównej

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa średniej wielkości
  • 1-2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • cynamon
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej
  • 2-3 łyżki miodu

Jak zrobić dyniowe ciasto bez pieczenia?

Dynię na ciasto obierz ze skóry . Pokrój ją w kostkę, pomijając miąższ. Warzywo przełóż do garnka i zalej wodą . Gotuj, aż stanie się miękkie.

Ugotowaną dynię zalej mlekiem skondensowanym . Składniki zblenduj na gładką masę. Następnie dopraw ją cynamonem i zalej zwykłym mlekiem . Dodaj skrobię kukurydzianą i jeszcze raz wszystko starannie wymieszaj .

Masę do ciasta bez pieczenia przełóż do naczynia wyłożonego folią spożywczą . Wyrównaj powierzchnię. Deser przykryj równomiernie posiekanymi orzechami włoskimi . Na koniec zalej całość miodem.

Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki . Trzymaj je tam przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po upływie tego czasu krój je na kawałki i podawaj . Miód przyda się także do tego domowego syropu na kaszel . Słodki piankowiec bez pieczenia jest specjalnością mojej mamy .

ciasto bez pieczenia z dyni.jpg
Materiał YouTube z kanału schöne desserts
Pokrojone ogórki kiszone zalewam tym sosem. Taką surówkę podpatrzyłam w restauracji
Układam ciastka na blaszce i zalewam je tą masą. Nawet teściowa błaga, bym podała jej przepis
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy