Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu
Sezon na dynię właśnie się zaczął. Na wykorzystanie uwielbianego warzywa jest milion różnych sposobów. Ja ponad zupy i przetwory przedkładam to obłędne ciasto bez pieczenia. Robię je w kilka chwil, a rodzina za nim przepada.
Dyniowy deser bez pieczenia? Sprawdź, jakie to proste
Dynia jest popularny warzywem w czasie jesieni. Niemal każda gospodyni domowa ma na nią swój sprawdzony sposób. Od kiedy odkryłam to ciasto bez pieczenia, rodzina nie chce jeść dyni w innej postaci. Całe szczęście ten smakołyk przyrządzam w klika chwil.
Do pysznego ciasta bez pieczenia nie potrzeba wielu składników. Dzięki temu jest proste do zrobienia, ale niezwykle smaczne. Dokładną listę znajdziecie w dalszej części tekstu, podobnie jak szczegółową instrukcję wykonania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w swoim domu.
Przepis na ciasto bez pieczenia z dynią w roli głównej
Składniki:
- 1 dynia piżmowa średniej wielkości
- 1-2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 puszka skondensowanego mleka
- cynamon
- 1 i ½ szklanki mleka
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej
- 2-3 łyżki miodu
Jak zrobić dyniowe ciasto bez pieczenia?
Dynię na ciasto obierz ze skóry . Pokrój ją w kostkę, pomijając miąższ. Warzywo przełóż do garnka i zalej wodą . Gotuj, aż stanie się miękkie.
Ugotowaną dynię zalej mlekiem skondensowanym . Składniki zblenduj na gładką masę. Następnie dopraw ją cynamonem i zalej zwykłym mlekiem . Dodaj skrobię kukurydzianą i jeszcze raz wszystko starannie wymieszaj .
Masę do ciasta bez pieczenia przełóż do naczynia wyłożonego folią spożywczą . Wyrównaj powierzchnię. Deser przykryj równomiernie posiekanymi orzechami włoskimi . Na koniec zalej całość miodem.
Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki . Trzymaj je tam przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po upływie tego czasu krój je na kawałki i podawaj . Miód przyda się także do tego domowego syropu na kaszel . Słodki piankowiec bez pieczenia jest specjalnością mojej mamy .