Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrojone ogórki kiszone zalewam tym sosem. Taką surówkę podpatrzyłam w restauracji
Monika Dec
Monika Dec 23.10.2023 13:04

Pokrojone ogórki kiszone zalewam tym sosem. Taką surówkę podpatrzyłam w restauracji

surówka
canva/konstantinzapylaie

Surówka z ogórków kiszonych jest hitem w moim domu. Sposób jej wykonania podpatrzyłam w jednej z restauracji. Doskonale pasuje zarówno do klasycznych kotletów schabowych, jak i do dań wegetariańskich.

Surówka z kiszonych ogórków jak z restauracji

Surówka z kiszonych ogórków nie musi być nudna. Sekretem smaku mojej ulubionej jest aromatyczny sos musztardowy, który wręcz idealnie podkreśla smak znajdujących się w niej składników. To danie wręcz nie ma sobie równych! Poniżej zdradzam, jak je wykonać.

ogórki kiszone
Canva/AnthonyRosenberg
Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Całe szczęście wystarczą tylko 4 składniki by je zrobić

Lista składników na surówkę z kiszonych ogórków

Surówka:

  • 500 g kiszonej ogórki
  • 2 czerwone cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 papryka

Sos:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon

 

 

 

Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych z sosem musztardowym?

Kroję ogórki w plastry, paprykę w paski, a cebulę w półplastry i wrzucam do miski. Zabieram się za przygotowanie sosu.

W osobnej misce łączę ze sobą sok z cytryny, oliwę, musztardę, miód oraz natkę pietruszki. Powstały sos przelewam do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszam. Smacznego!

Danie doskonale smakuje m.in. z pieczonymi ziemniakami i kotletami gyros.

Surówka z ogórków kiszonych
canva/afro