Smakosze.pl

canva/konstantinzapylaie

Pokrojone ogórki kiszone zalewam tym sosem. Taką surówkę podpatrzyłam w restauracji

23 Października 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Surówka z ogórków kiszonych jest hitem w moim domu. Sposób jej wykonania podpatrzyłam w jednej z restauracji. Doskonale pasuje zarówno do klasycznych kotletów schabowych, jak i do dań wegetariańskich.

Surówka z kiszonych ogórków jak z restauracji

Surówka z kiszonych ogórków nie musi być nudna. Sekretem smaku mojej ulubionej jest aromatyczny sos musztardowy, który wręcz idealnie podkreśla smak znajdujących się w niej składników. To danie wręcz nie ma sobie równych! Poniżej zdradzam, jak je wykonać.

ogórki kiszone
Canva/AnthonyRosenberg
ciasto bez pieczenia

Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Całe szczęście wystarczą tylko 4 składniki by je zrobić

CZYTAJ DALEJ

Lista składników na surówkę z kiszonych ogórków

Surówka:

  • 500 g kiszonej ogórki
  • 2 czerwone cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 papryka

Sos:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon

 

 

 

Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych z sosem musztardowym?

Kroję ogórki w plastry, paprykę w paski, a cebulę w półplastry i wrzucam do miski. Zabieram się za przygotowanie sosu.

W osobnej misce łączę ze sobą sok z cytryny, oliwę, musztardę, miód oraz natkę pietruszki. Powstały sos przelewam do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszam. Smacznego!

Danie doskonale smakuje m.in. z pieczonymi ziemniakami i kotletami gyros .

Surówka z ogórków kiszonych
canva/afro

 


 


 

syrop

Kroję cebulę i czosnek, wkładam do słoika i wlewam zalewę. Nie wyobrażam sobie nie mieć jesienią tej mikstury w lodówce

CZYTAJ DALEJ
dynia

Taką dynię w słoikach robię co roku na zimę. Znajomi nie mogą uwierzyć, co dodaję do zalewy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >