Smakosze.pl Przepisy Kroję jabłka, wrzucam na patelnie i zalewam ciastem. Czegoś tak pysznego jeszcze nigdy nie jadłem
Fot. youtube.com/pannalesia

Kroję jabłka, wrzucam na patelnie i zalewam ciastem. Czegoś tak pysznego jeszcze nigdy nie jadłem

12 lutego 2025

Oto szybki przepis na placek z jabłkami. Ciasto jest łatwe, tanie i zawsze się udaje. Nawet mimo tego, że do upieczenia nie wymaga piekarnika.

Ciasto z patelni

Robimy to rzadko, ale nic nie stoi na przeszkodzie by ciasto przygotowywać na patelni. Brak lub awaria piekarnika nie jest dobrą wymówką, by nie przygotować świetnego deseru. Takiego jak ten prosty placek z owocami .

Wykonany na bazie jabłek jest prosty, swojski i tani. Można jednak użyć też dowolnych owoców, jakie akurat rzucą nam się w oczy. Do popularnych wariantów należą brzoskwinie, gruszki czy śliwki . Do wszystkich pasuje lekkie, niezbyt mączne ciasto jogurtowe.

jabłka na patelni
Fot. youtube.com/pannalesia
Takie ciasto podam w tym roku na ostatki. Smakuje lepiej niż z cukierni

Deser z jabłkami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Panna Lesia. Dodaje ona do jabłek prócz cynamonu imbir. To specyficzna, charakterna wersja tego placka dla miłośników tej niezwykłej przyprawy.

Składniki

  • 2 jabłka
  • 80 g mąki
  • 80 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, cynamon, ew. imbir i/lub kakao
jabłka
fot. Canva

Placek jabłkowy

Do miski wybijamy jajka . Dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na jasną, puszystą, napowietrzoną masę.

Do jajek dodajemy jogurt i mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy w jednolite, rzadkie ciasto. Odstawiamy na chwilę.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w plasterki, część jabłek może być pokrojona drobniej. Jeśli skórka jest twarda, można je obrać, ale nie jest to konieczne .

Patelnię wysmarowujemy cienką warstwą tłuszczu, a dno wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Jabłka układamy na dnie patelni, a potem zalewamy masą.

Patelnię ustawiamy na wolnym ogniu z lekko uchyloną pokrywką lub taką z odejściem dla pary. Pieczemy, aż ciasto z wierzchu bęcie matowe i ścięte . Wtedy przekładamy je spodem do góry na wysmarowany oliwą talerz i z powrotem zsuwamy na patelnię, by dopiec ciasto z drugiej strony.

Pieczemy do suchego patyczka, a przed podaniem lekko studzimy. Jeśli jabłka były kwaśne, można ciasto wykończyć cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z kiszonych ogórków i kruche ciasteczka na walentynki .

placek z jabłkami
Fot. youtube.com/pannalesia
Rośnie u nas i jest bardzo zdrowy, a Polacy go nie znają. Korzyści z jego jedzenia są nieocenione
Rozgniatam widelcem i dodaję do masy na kotlety. Wychodzą cudownie soczyste
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy