Takie ciasto podam w tym roku na ostatki. Smakuje lepiej niż z cukierni
![szyszkowy król](https://images.iberion.media/images/1920/szyszka_c52b9778b8.jpg)
Oto proste ciasto inspirowane klasycznym deserem – szyszkami ryżowymi. W tym wydaniu jego prostota znika na rzecz zwiększonej liczby dodatków. Zmieniają one prostą przekąskę w deser w dosłownym znaczeniu tego wyrazu. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.
Ciasto z szyszką ryżową
Niektórzy kojarzą szyszki ryżowe jako kultowy klasyk PRL-u. Inni nawet dzisiaj chętnie raczą się tym przysmakiem, rzadziej przygotowywanym w domu, ale powszechnym w kurortach w okresie urlopowym. Wszystkim jednak ślinka cieknie na samą myśl.
Nie ma się co dziwić. Ryż preparowany sklejony masą kajmakową to przepis genialny w swojej prostocie. Można za to wzbogacić go o inne składniki, w których towarzystwie błyszczy. Smaki, a także faktury w tymprostym cieście bez pieczenia doskonale się uzupełniają, dając nowatorski, ale nostalgiczny deser.
![ryż preparowany w karmelu](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_2e48ca21a6.jpg)
Ciasto ryżowy król
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obżarciuch. Takie ciasto nazwane tam jest „ryżowy król”. Nie jest to może sernik królewski , ale może zakrólować na niejednym stole w ostatki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 120 ml mleka
- ½ szklanki cukru
- 500 g kajmaku
- 1 kostka (200 g) masła
- 2 szklanki ryżu preparowanego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1 paczka herbatników kakaowych
- 1 szklanka kwasowego dżemu
![miksowane masło](https://images.iberion.media/images/origin/ciassto5_f700347e0c.jpg)
Ciasto pod ryż preparowany
Do rondelka nalewamy mleko. Zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce mikserem rozcieramy masło. Małymi porcjami dodajemy na zmianę mleko i mleko w proszku. Miksujemy po każdej porcji.
W osobnej misce ubijamy białka jajek z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po żółtku i miksujemy. Do jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrabiamy drewnianą łyżką na gładkie, rzadkie ciasto.
![miksowanie masy](https://images.iberion.media/images/origin/miksowanie_masy_0988d9765c.jpg)
Masę biszkoptową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy do przestudzenia.
Ostudzone ciasto smarujemy powidłami lub dżemem. Wyrównujemy warstwę i wylewamy kolejną – mleczną. Na wierzch układamy herbatniki.
Do miski wykładamy masę kajmakową. Dodajemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i odstawiamy na noc do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na racuchy z serkiem wiejskim i zupę ziemniaczaną.
![dmuchany ryż](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_56bffe04be.jpg)
![racuchy z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_00d83de254.jpg)
![sałatka z pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_e6025f9b23.jpg)
![ciasto na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_6578324ad1_85f750bfca.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d6eb6183f2.jpg)
![twaróg z kiełbasą](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_z_kielbasa_691b69e597.jpg)
![gulasz](https://images.iberion.media/images/origin/gulasz_762956d921.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_98ce2e5cb7.jpg)
![kotlet schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/kotlet_schabowy_547bc24f5f.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_98ce2e5cb7.jpg)
![minipączki](https://images.iberion.media/images/origin/paczki1_67de677b07.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_443e16028d.jpg)
![kluski kładzione](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_kladzione_9f57f80688.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_945895fbde.jpg)
![zapiekanka z ziemniakami](https://images.iberion.media/images/origin/zapikanka_b2d8f536b4.jpg)
![Żur grzybowy postny](https://images.iberion.media/images/origin/Zur_grzybowy_postny_ac28d877d2.jpg)
![Pyszne ciasto czekoladowe](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_09677365b7.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![naleśniki na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki1_da1a284f60.jpg)
![Pyszne pączki zrobione z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_z_ciasta_francuskiego_97c29b7198.jpg)
![Ziemniaki w trakcie obierania](https://images.iberion.media/images/origin/Obieranie_ziemniakow_2ce213b109.jpg)
![Różyczki z pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_bfe7a47e8e.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/5_F_Qmb7_Eg0c_Zupsr85bw_Ij0_faworki_c64631607e.jpg)
![Pierś z kurczaka w folii aluminiowej](https://images.iberion.media/images/origin/Kurczak_w_folii_aluminiowej_bcb3d0cca0.jpg)
![sernik z serduszkiem](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_6e9f6b328a.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_53772e85f4.jpg)
![Pyszna sałatka drwala idealna na ostatki](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_drwala_na_ostatki_0a802ac3fc.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_62_6e3d35bc5d.png)
![świeżonka od Jaśka Kuronia](https://images.iberion.media/images/origin/swiezonka_od_Jaska_Kuronia_fa1e35e68a.jpg)
![Z ostatniej chwili](https://images.iberion.media/images/origin/PILNE_2_BI_d33bc70b0a.png)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![C-Bool](https://images.iberion.media/images/origin/C_Bool_fot_KA_Pi_F_e05cd28ccc.png)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![„Smocza herbata” rozpuszcza tłuszcz](https://images.iberion.media/images/origin/zielona_herbata_freepik_df5121eadb.jpg)
![świeżonka od Jaśka Kuronia](https://images.iberion.media/images/origin/swiezonka_od_Jaska_Kuronia_fa1e35e68a.jpg)