Na Walentynki zrobię ciasteczkowe serca. Za ten przepis można dostać medal
Takie walentynkowe ciastka to zabawa formą, a właściwie foremkami. Desery zawsze doskonale komunikują uczucia, ale ten robi to podwójnie. Taką przekąskę można też przygotować razem z dziećmi.
Ciasteczka w serduszka na walentynki
Choć ciastka wyglądają nietypowo, nie ma w przepisie nic niezwykłego. Półkruche ciasto przygotowujemy tu według wszystkich znanych wskazań. Można nawet użyć ulubionego przepisu, zamiast trzymać się podanego poniżej.
To, co nietypowe, to sposób na ciastka ze wzorem na walentynki. Potrzebna do niego będzie foremka w kształcie serca. Dzięki odrobinie proszku do pieczenia dwie części ciastek zrosną się ze sobą w piekarniku, dając kolorowy, zabawny efekt.
Natnij schab i wypchaj cebulą. Ten przepis to hit w moim domu, każdy chce dokładkęKruche ciastka na walentynki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprytne babki. Dodając barwnik uważajmy na jego ilość. Jest niezwykle skondensowany i potrafi zaskoczyć efektem!
Składniki
- 250 g mąki
- 130 g masła
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru pudru
- Niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- Czerwony barwnik
- Ekstrakt waniliowy
Ciastka z sercem na walentynki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Delikatnie mieszamy. Do ciasta wbijamy jajko, dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i dokładnie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na połowy. Jedną od razu odstawiamy do odpoczynku, drugą najpierw doprawiamy czerwonym barwnikiem. Oczywiście obie połowy ciasta można zabarwić według uznania.
Oba ciasta rozwałkowujemy na placki o tej samej grubości ok. 5-6 mm. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykrawamy z ciasta krążki, a w każdym z nich – serce foremką o odpowiednim kształcie.
Serca zamieniamy miejscami – czerwone do jasnych, jasne do czerwonych ciastek. Można lekko rozpłaszczyć ciastka wałkiem, by lepiej do siebie pasowały. Ciastka wypiekamy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Należy uważać, by nie piec ich za długo, bo ich kolor zmieni się, kiedy się przyrumienią.
Spróbuj swoich sił w quizie na znajomość słodyczy PRL-u. Wypróbuj też przepis na zalewajkę.