Smakosze.pl Przepisy Kroję kilka składników i zalewam je tą masą. Taki obiad bez mięsa mógłbym jeść nie tylko w piątek
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Kroję kilka składników i zalewam je tą masą. Taki obiad bez mięsa mógłbym jeść nie tylko w piątek

22 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na obiad bez mięsa, który będzie smakował nawet największym mięsożercom. Robi się go bardzo szybko, a w dodatku tylko z kilku składników. Taki piątkowy obiad zachwyci całą rodzinę. Nie znam nikogo, kto by za nim nie przepadał.

Obiad nie tylko na piątek

Ten przepis na obiad bez mięsa sprawdzi się nie tylko w piątek. Z nim zrobisz przepyszną zapiekankę, w dodatku bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. Nawet miłośnicy mięsa będą prosić o dokładki. Przekonaj się sama.

Szybki i smaczny obiad to marzenie każdej pani domu. Nie musisz już stać całymi godzinami w kuchni. Poniżej znajdziesz nie tylko przepis, ale i listę z potrzebnymi składnikami, których na szczęście nie ma zbyt wiele. Zobacz, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.

pieczarki z ziemniakami.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Nigdy nie wkładaj tego do święconki, to nie ma nic wspólnego z Wielkanocą. Ksiądz wszystko wyjaśnił

Co będzie ci potrzebne?

Obiad bez mięsa jest możliwy tylko ze składnikami poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, ale to właśnie one tworzą wyśmienity smak tego dania. Nawet nie zatęsknisz za mięsem. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynajmy przygotowania. Podobny przepis znajdziesz na kanale Cookrate - Polska , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 6 jajek
  • 60 ml mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad bez mięsa

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o grubości 1 centymetra . Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp ziemniaki oraz cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Całość przypraw pieprzem, solą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbki czosnku.

Warzywa podsmażaj do uzyskania miękkości. Do miski wbij jajka, wsyp odrobinę soli oraz wlej mleko. Całość wymieszaj ze sobą na jednolitą substancję.

Do prostokątnej formy do pieczenia przełóż podsmażone warzywa. Rozłóż je równomiernie. Wlej mieszaninę z jajek i mleka. Całość zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Na wierzchu zapiekanki rozsyp starty na dużych oczkach ser. Zapiecz przez kolejne 10 minut. Gotową zapiekankę krój na kawałki i podawaj rodzinie na obiad. Sprawdź doskonały przepis na kalafiora oraz dowiedz się, jak zrobić idealną babkę na Wielkanoc .

ser na zapiekance.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
W każdy piątek smażę takie kotlety, smakują lepiej od mielonych. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą
To mój ulubiony przepis na kalafiora. Jest tak pyszny, że mąż zawsze prosi o dwie dokładki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy