Tak babkę wielkanocną robiła moja babcia. Jeden dodatek zaskoczy każdego, mało kto o nim pamięta
Babka wielkanocna wkrótce trafi na nasze świąteczne stoły. Robię ją, tak jak moja babcia. Receptura gwarantuje puszyste i wyrośnięte ciasto, która rozpływa się w ustach. Będzie ono hitem na wielkanocnym stole.
Babka wielkanocna najlepsza z przepisu babci
Babka wielkanocna słynie z pysznego smaku, delikatności i puszystości. Wkładamy ja też do święconki, a ma ona symbolizować szeroko pojęte umiejętności. Dawniej pieczono ją w piecu chlebowym w Wielki Piątek. Wierzono, że gdy w pobliżu rosnącego ciasta pojawi się chłop, to babka opadnie. Kładziono też gorące ciasto na poduszkach i kołysano do momentu wystygnięcia, jak małe dziecko.
Teraz już raczej tego się nie robi. Jednak dalej korzystamy z przepisów z dawnych lat. Na Wielkanoc piekę babkę z przepisu babci. Wychodzi znakomita, a jeden dodatek może zaskoczyć, bo do ciasta daję ziemniaki. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Żaden rosół, żadna jarzynowa. Przy tej zupie inne mogą się schować, mogłabym ją jeść non stopJak upiec babkę wielkanocną z przepisu babci?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 ugotowane ziemniaki
- szczypta soli
- 100 g masła
- 5 dkg drożdży
- ¾ szklanki mleka
Drożdże należy wkruszyć do mleka, dodać 2 łyżki cukru i wymieszać. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do mąki, wsyp też mąkę ziemniaczaną. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Dodaj ją do mąki, wlej rozczyn drożdżowy i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
Jeśli ciasto będzie za gęste, to możesz dolać mleko. Gdy będzie ciasto dobrze wyrobione, wlej do niego stopione masło. Składniki wymieszaj i odstaw na 60 minut. Formę do babki wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Babka wielkanocna, która rozpływa się w ustach
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Po upieczeniu babkę wielkanocną możesz posypać startą czekoladą lub cukrem pudrem. Ciasto zostaw do całkowitego wystudzenia. Wychodzi niezwykle puszysta, pięknie wyrasta i jest pyszna.
Polecam przepis na to wielkanocne ciasto, bo dzięki niemu babka zawsze się udaje. Efektowna, wysoka i zachwycająca smakiem, będzie pysznie smakować podczas świąt wielkanocnych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciastka w kształcie jajek. Podpowiadaliśmy też, jaki olej jest najlepszy do smażenia.