W każdy piątek smażę takie kotlety, smakują lepiej od mielonych. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą
Jeśli często słyszysz pytanie: co na obiad w piątek? To skorzystaj z tego przepisu. Szybko przyrządzisz kotlety, które nie mają ani grama mięsa. Pełne są za to smaku i wartościowych składników. Robię je regularnie, a rodzina zajada się nimi aż miło.
Kotlety, które są idealne na piątek
W piątek zwykle nie jadamy mięsa. Jednak przygotowanie obiadu w ten dzień wcale nie jest takie proste. Co podać na obiad w piątek? Jeśli wciąż szukasz odpowiedzi na to pytanie, to zerknij na ten przepis. Jest wprost stworzony na dzień, kiedy nie je się mięsa.
Na pewno warto przygotować kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Pyszne, zdrowe i bardzo pożywne, będą smakować całej rodzinie. Są nawet lepsze od tradycyjnych mielonych. Przyrządź je na obiad w piątek, a każdy to danie zje ze smakiem.
To mój ulubiony przepis na kalafiora. Jest tak pyszny, że mąż zawsze prosi o dwie dokładkiJak zrobić kotlety z kaszy gryczanej i twarogu?
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 300 g twarogu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
- bułka tarta
Przygotowanie kotletów zacznij od ugotowania kaszy gryczanej, posiekania cebuli i czosnku. Warzywa wrzuć na patelnię i podsmaż. Gdy kasza wystygnie zblenduj ją z twarogiem, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Wbij do masy jajka, dopraw i dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Wyjmij na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi surówkami, fasolką szparagową lub kalafiorem.
Kotlety, które polecają się na piątek
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu są bardzo smaczne i delikatne. Nieco wyrazistości nadaje im czosnek, a słodką paprykę, możesz zastąpić ostrą. Do dania pasują wszelkie surówki i gotowane warzywa. Po takie kotlety mogą śmiało sięgnąć osoby, które dbają o sylwetkę.
Danie jest pełne białka i witamin. Zjesz je ze smakiem i sięgniesz po następną porcję. U mnie w domu taki obiad znika w mgnieniu oka. Uwielbiają go dorośli i dzieci. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić soczysty schab w sosie pieczeniowym. Podawaliśmy też przepis na znakomite ciasto z 1856 roku.