Smakosze.pl Przepisy Kroję kiwi, wlewam jajko i odpalam blender. Wszystkich zaskakuje, co z tego powstaje
fot. youtube.com/Parvinshomecuisine

Kroję kiwi, wlewam jajko i odpalam blender. Wszystkich zaskakuje, co z tego powstaje

29 maja 2024

Jest w tym przepisie coś zupełnie niezwykłego. Przygotowujemy ciasto na bazie soku owocowego, który staje się jego integralną częścią. Ciekawe, zielone ciasto z naturalnym barwnikiem pochodzącym z kiwi jest przepyszne i zaskakujące.

Kiwi w cieście

Pieczenie ciast z dodatkiem soku owocowego to cały nieodkryty kontynent. Pomysł wydaje się szalony, ale jeśli o tym pomyśleć, ma wiele sensu. Używamy przecież do ciast mleka, które dostarczać ma głównie płynów, by aktywować gluten w mące oraz białek, które pomagają go wiązać.

Sok owocowy, użyty w to miejsce, jest dodatkowo bardziej kwaśny, a przez to działa jak czynnik spulchniający ciasto . Taki sok do pewnego stopnia może zastąpić proszek do pieczenia , można więc użyć go nieco mniej. Czy wspomnieliśmy o smaku? Smak owoców zamknięty w cieście, a nie dodany obok niego, jako nadzienie. Bajka!

ciasto kiwi
fot. youtube.com/Parvinshomecuisine
Strzelczyk pokazał jak kisi ogórki. Nie obejdzie się bez tych 2 składników

Wymieszaj kiwi z jajkiem i mąką

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Parvin's Home Cuisine. Zamiast kiwi w podobnym przepisie możemy wykorzystać inne pulpy, takie jak mango czy agrestową .

Składniki

  • 2 owoce kiwi
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 60 ml maślanki
  • 60 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Ciasto z kiwi i maślanką

Obrane i pokrojone w mniejsze kawałki owoce umieszczamy w misce razem z wybitym jajkiem. Miksujemy je blenderem na jednolitą masę . Dodajemy pozostałe składniki – cukier, sól i maślankę.

Ciasto dokładnie mieszamy, dolewamy olej, a następnie przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną . Mąkę dodajemy porcjami, po każdej porcji dokładnie mieszając.

Ciasto przelewamy do naczynia wysmarowanego masłem. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni . Przed wyjęciem studzimy chwilę w piekarniku.

Wypróbuj też przepisy na ciastka-różyczki z jabłkami i fasolkę szparagową z czosnkiem .

ciasto z kiwi
fot. youtube.com/Parvinshomecuisine
Zanurzam cukinię w naleśnikowym cieście i wrzucam na patelnię. Latem nie ma lepszej przekąski
Henia łączy ciasto francuskie i truskawki. Wychodzi z tego deser marzeń
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy