Kroję kiwi, wlewam jajko i odpalam blender. Wszystkich zaskakuje, co z tego powstaje
Jest w tym przepisie coś zupełnie niezwykłego. Przygotowujemy ciasto na bazie soku owocowego, który staje się jego integralną częścią. Ciekawe, zielone ciasto z naturalnym barwnikiem pochodzącym z kiwi jest przepyszne i zaskakujące.
Kiwi w cieście
Pieczenie ciast z dodatkiem soku owocowego to cały nieodkryty kontynent. Pomysł wydaje się szalony, ale jeśli o tym pomyśleć, ma wiele sensu. Używamy przecież do ciast mleka, które dostarczać ma głównie płynów, by aktywować gluten w mące oraz białek, które pomagają go wiązać.
Sok owocowy, użyty w to miejsce, jest dodatkowo bardziej kwaśny, a przez to działa jak czynnik spulchniający ciasto . Taki sok do pewnego stopnia może zastąpić proszek do pieczenia , można więc użyć go nieco mniej. Czy wspomnieliśmy o smaku? Smak owoców zamknięty w cieście, a nie dodany obok niego, jako nadzienie. Bajka!
Wymieszaj kiwi z jajkiem i mąką
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Parvin's Home Cuisine. Zamiast kiwi w podobnym przepisie możemy wykorzystać inne pulpy, takie jak mango czy agrestową .
Składniki
- 2 owoce kiwi
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 60 ml maślanki
- 60 ml oleju
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta sody oczyszczonej
- Szczypta soli
Ciasto z kiwi i maślanką
Obrane i pokrojone w mniejsze kawałki owoce umieszczamy w misce razem z wybitym jajkiem. Miksujemy je blenderem na jednolitą masę . Dodajemy pozostałe składniki – cukier, sól i maślankę.
Ciasto dokładnie mieszamy, dolewamy olej, a następnie przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną . Mąkę dodajemy porcjami, po każdej porcji dokładnie mieszając.
Ciasto przelewamy do naczynia wysmarowanego masłem. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni . Przed wyjęciem studzimy chwilę w piekarniku.
Wypróbuj też przepisy na ciastka-różyczki z jabłkami i fasolkę szparagową z czosnkiem .