Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia łączy ciasto francuskie i truskawki. Wychodzi z tego deser marzeń
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.05.2024 11:22

Henia łączy ciasto francuskie i truskawki. Wychodzi z tego deser marzeń

ciasto francuskie z truskawkami
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Znana z prostych przepisów na klasyczne domowe jedzenie Henia Foks proponuje swoją wersję ciasta z truskawkami. Do jej wykonania potrzeba tylko kilka składników, 10 minut przygotowywania i dwie godziny w lodówce. A efekt? Ciastka z kremem jak z cukierni.

Ciasto francuskie i krem

W sezonie na truskawki mamy na nie taki apetyt, że dziennie najchętniej przygotowywalibyśmy dwa desery z nimi w roli głównej. Takim apetytom sprzyjają ciasta takie jak to – ekspresowe, niedrogie i złożone tylko z kilku składników. To ciasto bez pieczenia to kwintesencja truskawkowości zamknięta w dwóch arkuszach ciasta francuskiego.

Można w zasadzie nazwać to ciasto truskawkową napoleonką. Świetnie nadaje się do podawania jako ciastka z kremem, jak z domowej cukierni. Jest to ciasto bez pieczenia – choć oczywiście trzeba wcześniej wypiec francuskie spody. Na efekt czekać będziemy ok. dwóch godzin.

składniki na ciasto
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Zanurzam cukinię w naleśnikowym cieście i wrzucam na patelnię. Latem nie ma lepszej przekąski

Ciasto truskawkowe Heni

Do przygotowania tego ciasta używamy sprawdzonego triku: łączymy bitą śmietanę z galaretką, by stworzyć lekką, śmietankową masę. Pamiętajmy, by wypłukać dokładnie truskawki, ale nie namaczać ich długo, ponieważ tracą od tego smak.

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowujemy ciasto francuskie z truskawkami

Galaretki rozpuszczamy w ½ l wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.  Oba arkusze ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem, a następnie składamy na pół. Osobno, najpierw jedno, a potem drugie, składamy na pół, umieszczamy w formie, nakłuwamy widelcem i jeszcze raz smarujemy rozbitym jajkiem. Następnie wypiekamy na złocisty kolor, przez 20 minut w temperaturze 200 stopni i odkładamy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Powoli dodajemy do niej tężejącą galaretkę, cały czas mieszając. Do dekoracji odkładamy 3-4 dorodne truskawki i dwie łyżki śmietany. Pozostałe truskawki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do masy śmietanowej i nakładamy ją do formy na jeden z wypieczonych spodów. Przykrywamy drugim spodem i lekko dociskamy. 

Po wierzchu smarujemy ciasto odłożoną częścią bitej śmietany Można w tym celu posłużyć się rękawem cukierniczym i wykonać fantazyjne wzory. Dekorujemy plasterkami truskawek. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania.

Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone według Strzelczyka i bigos z młodej kapusty.

dekorowanie ciasta
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl