Henia łączy ciasto francuskie i truskawki. Wychodzi z tego deser marzeń
![ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/1920/truskawki_4f5716dd8c.jpg)
Znana z prostych przepisów na klasyczne domowe jedzenie Henia Foks proponuje swoją wersję ciasta z truskawkami. Do jej wykonania potrzeba tylko kilka składników, 10 minut przygotowywania i dwie godziny w lodówce. A efekt? Ciastka z kremem jak z cukierni.
Ciasto francuskie i krem
W sezonie na truskawki mamy na nie taki apetyt, że dziennie najchętniej przygotowywalibyśmy dwa desery z nimi w roli głównej. Takim apetytom sprzyjają ciasta takie jak to – ekspresowe, niedrogie i złożone tylko z kilku składników. To ciasto bez pieczenia to kwintesencja truskawkowości zamknięta w dwóch arkuszach ciasta francuskiego.
Można w zasadzie nazwać to ciasto truskawkową napoleonką. Świetnie nadaje się do podawania jako ciastka z kremem, jak z domowej cukierni. Jest to ciasto bez pieczenia – choć oczywiście trzeba wcześniej wypiec francuskie spody. Na efekt czekać będziemy ok. dwóch godzin.
![składniki na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki2_f05db63cd8.jpg)
Ciasto truskawkowe Heni
Do przygotowania tego ciasta używamy sprawdzonego triku: łączymy bitą śmietanę z galaretką, by stworzyć lekką, śmietankową masę. Pamiętajmy, by wypłukać dokładnie truskawki, ale nie namaczać ich długo, ponieważ tracą od tego smak.
Składniki
- 400 g truskawek
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowujemy ciasto francuskie z truskawkami
Galaretki rozpuszczamy w ½ l wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Oba arkusze ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem, a następnie składamy na pół. Osobno, najpierw jedno, a potem drugie, składamy na pół, umieszczamy w formie, nakłuwamy widelcem i jeszcze raz smarujemy rozbitym jajkiem. Następnie wypiekamy na złocisty kolor, przez 20 minut w temperaturze 200 stopni i odkładamy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Powoli dodajemy do niej tężejącą galaretkę, cały czas mieszając. Do dekoracji odkładamy 3-4 dorodne truskawki i dwie łyżki śmietany. Pozostałe truskawki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do masy śmietanowej i nakładamy ją do formy na jeden z wypieczonych spodów. Przykrywamy drugim spodem i lekko dociskamy.
Po wierzchu smarujemy ciasto odłożoną częścią bitej śmietany Można w tym celu posłużyć się rękawem cukierniczym i wykonać fantazyjne wzory. Dekorujemy plasterkami truskawek. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania.
Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone według Strzelczyka i bigos z młodej kapusty.
![dekorowanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki3_c342967934.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![czekolada](https://images.iberion.media/images/origin/czekolada_e0fcf7f4f4.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_a6e1402817.jpg)
![bigos z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/bigos1_b96bea0115.jpg)
![spłaszczanie roladki łyżką](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_d1d1424c19.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![ciasto z płatków](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_1c1c494d25.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![jajecznica z boczkiem w cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/strzelczyk_3f5659c89d.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Chleb z Biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T111823_867_a434df22ce.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![Peceny caj](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_17_T101643_282_e609d49f5c.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)