Henia łączy ciasto francuskie i truskawki. Wychodzi z tego deser marzeń
Znana z prostych przepisów na klasyczne domowe jedzenie Henia Foks proponuje swoją wersję ciasta z truskawkami. Do jej wykonania potrzeba tylko kilka składników, 10 minut przygotowywania i dwie godziny w lodówce. A efekt? Ciastka z kremem jak z cukierni.
Ciasto francuskie i krem
W sezonie na truskawki mamy na nie taki apetyt, że dziennie najchętniej przygotowywalibyśmy dwa desery z nimi w roli głównej. Takim apetytom sprzyjają ciasta takie jak to – ekspresowe, niedrogie i złożone tylko z kilku składników. To ciasto bez pieczenia to kwintesencja truskawkowości zamknięta w dwóch arkuszach ciasta francuskiego.
Można w zasadzie nazwać to ciasto truskawkową napoleonką. Świetnie nadaje się do podawania jako ciastka z kremem, jak z domowej cukierni. Jest to ciasto bez pieczenia – choć oczywiście trzeba wcześniej wypiec francuskie spody. Na efekt czekać będziemy ok. dwóch godzin.
Zanurzam cukinię w naleśnikowym cieście i wrzucam na patelnię. Latem nie ma lepszej przekąskiCiasto truskawkowe Heni
Do przygotowania tego ciasta używamy sprawdzonego triku: łączymy bitą śmietanę z galaretką, by stworzyć lekką, śmietankową masę. Pamiętajmy, by wypłukać dokładnie truskawki, ale nie namaczać ich długo, ponieważ tracą od tego smak.
Składniki
- 400 g truskawek
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowujemy ciasto francuskie z truskawkami
Galaretki rozpuszczamy w ½ l wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Oba arkusze ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem, a następnie składamy na pół. Osobno, najpierw jedno, a potem drugie, składamy na pół, umieszczamy w formie, nakłuwamy widelcem i jeszcze raz smarujemy rozbitym jajkiem. Następnie wypiekamy na złocisty kolor, przez 20 minut w temperaturze 200 stopni i odkładamy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Powoli dodajemy do niej tężejącą galaretkę, cały czas mieszając. Do dekoracji odkładamy 3-4 dorodne truskawki i dwie łyżki śmietany. Pozostałe truskawki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do masy śmietanowej i nakładamy ją do formy na jeden z wypieczonych spodów. Przykrywamy drugim spodem i lekko dociskamy.
Po wierzchu smarujemy ciasto odłożoną częścią bitej śmietany Można w tym celu posłużyć się rękawem cukierniczym i wykonać fantazyjne wzory. Dekorujemy plasterkami truskawek. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania.
Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone według Strzelczyka i bigos z młodej kapusty.