Strzelczyk pokazał jak kisi ogórki. Nie obejdzie się bez tych 2 składników
Tomasz Strzelczyk zrobił to, co robi najlepiej: wziął prosty i tradycyjny przepis, uwypuklił detale i pokazał, jak przygotować z niego doskonałe danie. A w tym wypadku raczej przekąskę, bo chodzi o ogórki kiszone. Kilka dodatków i trików sprawi, że wyjdą jak jeszcze nigdy.
Ogórki według Strzelczyka
O kiszeniu ogórków nie trzeba się wiele rozpisywać. Zalewamy warzywa osoloną wodą w słoiku, dodajemy kilka dodatków i gotowe. Diabeł tkwi jednak w szczegółach, a Strzelczyk pokazał tych szczegółów kilka.
Choćby ten jeden: jeśli ogórki nie są pierwszej świeżości, zrywane tego samego dnia – przed kiszeniem należy zamoczyć je w zimnej wodzie na 3-4 godziny, żeby napiły się nieco i odzyskały świeżość. Kucharz podzielił też warzywa na większe i mniejsze, odkładając te pierwsze do innych przetworów. Do kiszenia używa tylko ogórków małego kalibru.
Z młodej kapusty zrobisz obłędny bigos. Jak dla mnie nie ma lepszego smaku wiosnyKiszone ogórki z dodatkami
Kucharz podał też w przepisie wygodne do przeliczenia proporcje wody. Przygotowując 6 słoików o pojemności 1,7 l każdy zużywa 4 litry solanki. Oznacza to, że zużyjemy ilość wody wynoszącą ok. 40 proc. objętości słoików.
Składniki
- 4 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki niejodowanej soli kamiennej
- Łodygi kopru z baldachimami
- Liście wiśni
- Liście chrzanu
- Czosnek
Ogórki z liśćmi wiśni
W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 litry osolonej wody. W międzyczasie w wyparzonych słoikach układamy ciasno ogórki z jedną łodygą kopru, po jednym liściu chrzanu i 3-4 liśćmi wiśni. Dodajemy po 3-4 ząbki czosnku.
Ogórki powinny chować się na 2-3 centymetry poniżej krawędzi słoika. Po wypełnieniu słoika w poprzek układamy łyżkę tak, by opierała się o krawędź naczynia. Dzięki temu, jak zapewnia Tomasz Strzelczyk, mamy gwarancję, że słoik nie pęknie podczas zalewania wrzątkiem. Kiedy solanka zawrze, wypełniamy nią słoiki tak, by ogórki były dokładnie przykryte.
Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. W tej pozycji studzimy je przez dwa dni, a następnie umieszczamy w piwnicy. Przed odstawieniem warto upewnić się, czy wieczko jest wklęsłe, a ogórki dobrze zawekowane.
Wypróbuj też przepisy na bigos z młodej kapusty i kurczaka marynowanego w cebuli.