Smakosze.pl Przepisy Kroję pomidory, sypię przyprawy i wrzucam do piekarnika. To hit w moim domu
Fot. YouTube/köyden lezzetler

Kroję pomidory, sypię przyprawy i wrzucam do piekarnika. To hit w moim domu

20 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pomidory nie tylko jako składnik kanapek i sałatek. Będą smakowały jeszcze lepie. Wystarczy, że poznaj przepis i przygotujesz pomidory z piekarnika. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać je bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.

Pomidory nie tylko na kanapki

Pomidory są jednym z ulubionych warzyw Polaków. Uwielbiamy ich smak oraz soczystość. Mnogość zastosowania sprawia, że nadają się do wszystkiego. W naszym kraju niedoceniane są jednak pomidory suszone. Choć dostępne są w każdym markecie nie cieszą się dużą popularnością.

Dlatego poznaj umieszczony poniżej przepis i wypróbuj go. Będziesz zdziwiona, że pomidory mogą smakować jeszcze lepsze.

krojenie pomidorów.jpg
Fot. YouTube/köyden lezzetler
Babcia dodawała latem do babki ziemniaczanej. Danie z tym warzywem robię do dziś

Pomidory tylko z tą przyprawą

Głównym składnikiem tego przepis są pomidory. Aby smakowały doskonale potrzebne będą także inne składniki. Najważniejsze są przyprawy, bo dzięki nim warzywo zyska nie tylko smak, ale też aromat. Poznasz je, sprawdzając listę, na której umieściliśmy wszystko, co niezbędne. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału köyden lezzetler , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 100 ml oleju
  • suszone oregano
  • suszony rozmaryn
  • cukier
  • sól

Przepis na suszone pomidory

Pomidory dokładnie umyj. Następnie przekrój je na pół, wytnij z nich białą część i pokrój w grubsze plastry. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pomidory. Przypraw je solą oraz odrobiną cukru. Następnie obsyp je oregano i rozmarynem.

Pomidory włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz je przez godzinę. W tym czasie przygotuj zalewę. Ząbki czosnki obierz z łupin i drobno je posiekaj. Oliwę wymieszaj z olejem. Do małych wyprażonych słoików włóż czosnek i wsyp oregano, rozmaryn. Następnie wkładaj pomidory, przekładane czosnkiem i przyprawami. Na koniec zalej pomidory oliwą i tłuszczem. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.

Sprawdź także przepis na szarlotkę oraz zobacz, jakie warzywo możesz ukisić .

pomidory w słoikach.jpg
Fot. YouTube/köyden lezzetler
Ułóż plastry cukinii na blasze i zasyp cebulą. Pyszny obiad zrobisz w 10 minut
Nie tylko ogórki i kapusta. Te kiszonki są równie smaczne i zdrowe
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy