Ułóż plastry cukinii na blasze i zasyp cebulą. Pyszny obiad zrobisz w 10 minut
Szukasz pomysłu na smaczny, pożywny obiad, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu? Postaw na cukinię! Warzywo zapieczone z cebulą i innymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Zapewniamy, że takie danie będziesz przygotowywać znacznie częściej.
Cukinia poleca się na obiad
Cukinia z cebulą to pomysł na wyśmienite danie z piekarnika dla całej rodziny. Obiad przygotujesz w zaledwie 10 minut. Później już tylko należy zaczekać, aż wszystkie składniki połączą się pod wpływem wysokiej temperatury i tym samym powstanie wyśmienita zapiekanka.
Sekretem smaku jest wcześniejsze przygotowanie warzyw. Na początku cukinię i cebulę należy upiec w piekarniku. Następnie łączymy je z sosem, a później całość ponownie zapiekamy. Obiad z cukinii wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Jest tani, pożywny i po prostu pyszny. Zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Frische Rezepte Na YouTube.
Nie tylko ogórki i kapusta. Te kiszonki są równie smaczne i zdroweZapiekanka z cukinii posmakuje każdemu
Danie z cukinii i cebuli jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Gotowy obiad polecamy podawać z naturalnym skyrem wymieszanym z posiekanym koperkiem. Palce lizać!
Składniki podstawowe:
- duża cukinia
- duża, biała cebula
- papryka słodka mielona
- suszone oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Składniki na sos:
- 3 jajka
- suszone oregano
- ½ szklanki bułki tartej
- ½ szklanki starego sera żółtego (polecamy parmezan)
- papryka słodka mielona
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- kulka białej mozzarelli
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
Jak przygotować obiad z cukinii?
Na dużej blaszce połóż papier do pieczenia. Cukinię umyj i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w kostkę. Na blaszce rozłóż plastry cukinii, na górę cebulę i oprósz solą, pieprzem, papryką słodką, oregano i skrop oliwą. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z opcją grzania góra-dół. Piecz 15 minut.
W tym czasie przygotuj sos: do większej miski wbij jajka, dodaj sól, pieprz, paprykę, oregano, ser i bułkę tartą i wymieszaj. Upieczoną cukinię wyjmij z piekarnika i dodaj do przygotowanego sosu. Ponownie wymieszaj. Przygotuj tortownicę, wyłóż ją papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem. Przełóż połowę przygotowanych składników.
Następnie na masie rozłóż kilka plastrów mozzarelli. Wyłóż resztę cukinii wymieszanej z sosem. Na górę poukładaj resztę mozzarelli, oprósz delikatnie bułką tartą i skrop oliwą. Całość włóż do piekarnika (180 stopni, góra-dół), piecz 40-45 minut. Smacznego!
Na obiad polecamy również zapiekane piersi z kurczaka oraz szybką zupę z zielonego groszku.
Źródło: YouTube/Frische Rezepte