To najlepsza szarlotka, jaką jadłem. Sekretem jest budyniowa pianka
Czy szarlotka może być jeszcze lepsza? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że ciasto przygotujesz ją z tego przepisu, a deser wyjdzie, jak się patrzy. O tym, jak ją przygotować, dowiesz się z tego artykułu. Wypróbuj sposób, a rodziną będzie zachwycona i poprosi o dokładkę.
Szarlotka z budyniową pianką lepsza niż tradycyjna
Szarlotka to jedno z tradycyjnych i najbardziej lubianych deserów. Doceniamy nie tylko fantastyczny smak odpowiednio przygotowanych jabłek, ale również kruche ciasto. Połączenie obu składników jest naprawdę doskonałe.
Okazuje się jednak, że może być jeszcze lepsze. Wystarczy, że poznasz ten przepis, a szarlotka będzie doceniona przez całą rodzinę. Jej przygotowanie nie jest bardziej skomplikowane niż to na ciasto w wersji tradycyjnej. Zaryzykuj i wypróbuj ten przepis nawet dzisiaj.
Borówka amerykańska nie dla wszystkich. Może wywołać groźną reakcjęCiasto z kilku składników
Szarlotka jest zaliczana do deserów łatwych w przygotowaniu oraz takich, które nie potrzebują zbyt wielu składników. Pomimo tego, że tę z przepisu przygotowuje się nieco inaczej, potrzebnych produktów również nie ma zbyt wielu. Najważniejsze są przede wszystkim jabłka, a w tym wypadku również budyń, z którego stworzysz piankę. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Przygotuj wszystko, co potrzebne i zaczynamy pieczenie.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g + 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 180 ml oleju
- 1 kg jabłek
- cynamon
- cukier puder
Szarlotka z budyniowa pianką - przepis
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsyp mąkę, 50 gramów cukru oraz proszek do pieczenia. Wbij 4 żółtka, a białka zostaw do masy budyniowej. Masło pokrój w kostkę i włóż do miski. Składniki wyrób na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną z nich umieść w lodówce, a drugą rozłóż na spodzie formy o wymiarach około 20 x 30 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Spód podpiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.
Następnie przygotuj masę budyniową. Do miski wlej biała i ubij je za pomocą miksera na sztywno. Partiami dodawaj 180 gramów cukru, cały czas mieszając. Następnie wsyp zawartość dwóch opakowań budyniu, wlej olej i cały czas ubijaj. Masa powinna być jednolita i gęsta.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni z odrobiną cynamonu, a następnie ułóż na podpieczonym spodzie. Przykryj je masą budyniową, a następnie przysyp ją startym na dużych oczkach tarki ciastem lodówki. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudzone ozdób cukrem pudrem i podawaj na deser.
Sprawdź także, co zrobić z mięsa z rosołu oraz poznaj przepis na zapiekankę z kapusty.
Źródło: kwestiasmaku.pl