Smakosze.pl Dieta Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru
Canva/Socha

Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru

11 listopada 2023

Jesień nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz sprawiają, że łatwiej o przeziębienie lub infekcję. Jednak mam na to sposób. Przyrządzam syrop z pora. Dorzucam pewien składnik i korzystam z mikstury, która ma o niebo lepsze działanie niż popularny syrop z cebuli czy imbiru.

Syrop z pora skutecznie stawia na nogi

Przed nami nie najłatwiejszy czas. Jesień i zima to czas przeziębień i infekcji, z którymi zmaga się wiele osób. Co zrobić, by szybciej stanąć na nogi? Ja przyrządzam syrop z pora . To doskonała propozycja dla osób, które nie przepadają za syropem z cebuli. Taki syrop zrobicie dosłownie za kilka groszy.

Syrop z pora to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, A, E, K i witaminy z grupy B. To doskonały specyfik, który złagodzi kaszel, a do tego ma właściwości bakteriobójcze. Działanie lecznicze pora doceniano już w starożytności. W medycynie ludowej w Polsce por stosowano jako antidotum na reumatyzm i artretyzm.

por
Canva/AIMSTOCK
Wlej na patelnię 1 łyżkę tego napoju, a potem dodaj jajka. Jajecznica wyjdzie lepsza niż na maśle

Syrop z pora doda wam zdrowia

Syrop z pora doskonale działa na górne drogi oddechowe. Zwiększa wytwarzanie śluzu, przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęsowego i ma działanie wykrztuśne. Taki syrop jest wskazany zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Jednak przyszłe mamy powinny unikać tego warzywa. Por wzmaga zgagę i wzdęcia. Warto też zaznaczyć, że syrop z pora skutecznie zwalcza ból gardła. Taką miksturę z łatwością możemy przyrządzić w swojej kuchni. Będzie jak znalazł jesienią i zimą.

Jak zrobić syrop z pora?

Składniki:

  • biała część pora
  • odrobina cukru

Pora dokładnie myjemy i odcinamy z niego białą część. Kroimy ją w cienkie talarki i ciasno układamy w wyparzonym wcześniej słoiku. Każdą z warstw pora zasypujemy odrobiną cukru. Potem naczynie mocno zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.

Po upływie tego czasu odcedzamy powstały syrop przez gazę. Syrop przelewamy do butelki. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy w niej do 5 dni. Dorośli powinni pić syrop z pora 3-5 razy dziennie po 1 łyżce stołowej. Natomiast dzieci mogą wypić 1 łyżeczkę dziennie. Pisaliśmy o tym, jak przygotować prosty syrop na przeziębienie. Radziliśmy, jak zrobić zakwas z buraków na przeziębienie.

syrop
Canva/IngridHS

Źródło: mojegotowanie.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros
Strzelczyk robi flaczki inaczej niż wszyscy. Wybiera niemal zapomniane mięso
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy