Wlej na patelnię 1 łyżkę tego napoju, a potem dodaj jajka. Jajecznica wyjdzie lepsza niż na maśle
Jajecznica jest zdecydowanie królową wśród śniadań. Zazwyczaj smaży się ją na maśle, jednak ostatnio ogromną popularnością cieszy się inny sposób jej przyrządzenia. Warto go wypróbować i zadecydować czy wolimy klasykę czy kulinarne nowinki.
Jak usmażyć jajecznicę bez masła?
Chociaż wielu smakoszy uważa, że najlepsza jajecznica wychodzi na maśle, to to danie przygotowane na mleku również ma swoje zalety. Będzie delikatniejsza w smaku i nieco mniej kaloryczne. Jajecznica na bazie mleka zaskoczy również bardziej wilgotną konsystencją. Zdecydowanie warto wypróbować ten sposób. Poniżej zdradzamy go krok po kroku.
Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros
Jak przygotować jajecznicę na bazie mleka? Lista składników
Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy:
- 3 jajka
- łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku
- oraz opcjonalnie pęczek świeżego szczypiorku
Jajecznica na mleku - krok po kroku
Zrobienie jajecznicy to najprostsza rzecz pod słońcem. Wystarczy wlać na patelnię łyżkę mleka, lekko je podgrzać, a następnie wbić do niego jajka. Intensywnie mieszając już po kilku chwilach będziemy cieszyć się smakiem uwielbianej potrawy.
Warto jednak pamiętać, że do zrobienia tego dania najlepiej wykorzystać patelnię teflonową, ponieważ nie przywrze do niej żaden kawałek jajka i nie ryzykujemy przypaleniem jajecznicy, a tego nikt z nas nie chce.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne śniadania m.in. orientalną szakszukę i jajka po turecku.