Smakosze.pl

canva/eowyn_photos

Wlej na patelnię 1 łyżkę tego napoju, a potem dodaj jajka. Jajecznica wyjdzie lepsza niż na maśle

10 Listopada 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Jajecznica jest zdecydowanie królową wśród śniadań. Zazwyczaj smaży się ją na maśle, jednak ostatnio ogromną popularnością cieszy się inny sposób jej przyrządzenia. Warto go wypróbować i zadecydować czy wolimy klasykę czy kulinarne nowinki.

Jak usmażyć jajecznicę bez masła?

Chociaż wielu smakoszy uważa, że najlepsza jajecznica wychodzi na maśle, to to danie przygotowane na mleku również ma swoje zalety. Będzie delikatniejsza w smaku i nieco mniej kaloryczne. Jajecznica na bazie mleka zaskoczy również bardziej wilgotną konsystencją. Zdecydowanie warto wypróbować ten sposób. Poniżej zdradzamy go krok po kroku.

mleko.jpg
canva/ectot

 

sałatka meksykańska

Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować jajecznicę na bazie mleka? Lista składników

Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy:

  • 3 jajka 
  • łyżka mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz opcjonalnie pęczek świeżego szczypiorku 

Jajecznica na mleku - krok po kroku

Zrobienie jajecznicy to najprostsza rzecz pod słońcem. Wystarczy wlać na patelnię łyżkę mleka, lekko je podgrzać, a następnie wbić do niego jajka. Intensywnie mieszając już po kilku chwilach będziemy cieszyć się smakiem uwielbianej potrawy. 

Warto jednak pamiętać, że do zrobienia tego dania najlepiej wykorzystać patelnię teflonową, ponieważ nie przywrze do niej żaden kawałek jajka i nie ryzykujemy przypaleniem jajecznicy, a tego nikt z nas nie chce.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne śniadania m.in. orientalną szakszukę i jajka po turecku.  

Lekka jajecznica jest pyszna.jpg
canva/diego10

 

 

Chatka Baby Jagi

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Nic dziwnego, nie ma lepszego sernika bez pieczenia niż Chatka Baby Jagi

CZYTAJ DALEJ
mielone

Już nie dodaję do mielonych namoczonej bułki. Inny składnik sprawia, że wychodzą bosko puszyste

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >