Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsadź do słoika kilka składników i mocno potrząśnij. Przy tym syrop z cebuli może się schować

Wsadź do słoika kilka składników i mocno potrząśnij. Przy tym syrop z cebuli może się schować

Domowy syrop na przeziębienie
YT/z ręki

Domowy syrop na przeziębienie może być smaczny. Przygotowanie wzmacniającej mieszanki z kilku dobroczynnych składników nie zajmie wiele czasu, a korzyści z sięgania po nią będą ogromne. Korzystam co roku i nie choruję.

Syrop na przeziębienie może być tani

Gdy zaczynamy się czuć gorzej, udajemy się do apteki. Gotowe syropy czy tabletki nierzadko kosztują sporo i niekoniecznie są obojętne dla naszego organizmu. Usuwają oczywiście objawy przeziębienia, ale przyjmowane w nadmiarze obciążą też układ pokarmowy i nerki.

Alternatywą, która pozwoli zaoszczędzić pieniądze oraz uniknąć kłopotów, są domowe środki przygotowywane z łatwo dostępnych warzyw i owoców. Stosując je profilaktycznie i wtedy, gdy przeziębienie próbuje nas „złapać”, będziemy cieszyć się zdrowiem. Jedną z takich mikstur dziś wam zaprezentuję.

Cytryna do syropu na przeziębienie.jpg
YT/z ręki
Pokrój kapustę na plastry i połóż mięso mielone. Ostatnio robię to zamiast gołąbków, rodzina za tym szaleje

Prosty syrop na przeziębienie

Zaledwie 6 składników, z których większość zwykle i tak mamy w domu, wystarczy, by wykonać obfitującą w dobroczynne substancje mieszankę. Jej regularne spożywanie usunie on objawy przeziębienia i pomoże wzmocnić odporność. Warto spróbować.

Składniki:

  • 250 ml płynnego miodu
  • 3 cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • solidna szczypta mielonego czarnego pieprzu

Do przygotowania syropu potrzebny będzie jeszcze duży słoik, w którym umieścimy składniki. Jak dokładnie je przygotować przed zapakowaniem do naczynia, wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Jak zrobić syrop na przeziębienie? Działa lepiej niż apteczne wyroby

Zaczynam od obrania i pokrojenia imbiru w drobną kostkę. Podobnie postępuje z pozbawionym łupiny czosnkiem. Cytryny szoruję i sparzam wrzątkiem, by usunąć zanieczyszczenia z jej skórki. Kroję ją w niewielkie cząstki.

Na dnie słoika układam połowę cytryny, czosnku i imbiru. Składniki zalewam połową porcji miodu, a następnie dodaję resztę wymienionych produktów oraz drugą porcję pszczelego wyrobu. Na koniec wsypuje jeszcze kurkumę i pieprz i zakręcam słoik.

Teraz energicznie mieszam, by składniki się przemieszały. Wstawiam do lodówki na 2 dni. Codziennie choć raz potrząsam słoikiem, by rozprowadzić powstające soki. Po tym czasie syrop na przeziębienie będzie gotowy.

Jak dozować syrop na przeziębienie?

W przypadku spożycia profilaktycznego 1-2 łyżki mieszanki pijemy 2-3 razy na dobę. Jeśli przy pomocy syropu chcemy zwalczyć objawy choroby, warto zwiększyć pojedynczą dawkę i sięgać po nią nawet co 3 godziny.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe syropy na przeziębienie. Sprawdźcie jak zrobić miksturę z cebuli, która idealnie sprawdza się jako narzędzie w walce z kaszlem. Warty uwagi jest też babciny wyrób z czosnkiem.

Syrop na przeziębienie w słoiku.jpg
canva/YT/z ręki