Smakosze.pl

YT/z ręki

Wsadź do słoika kilka składników i mocno potrząśnij. Przy tym syrop z cebuli może się schować

7 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Domowy syrop na przeziębienie może być smaczny. Przygotowanie wzmacniającej mieszanki z kilku dobroczynnych składników nie zajmie wiele czasu, a korzyści z sięgania po nią będą ogromne. Korzystam co roku i nie choruję.

Syrop na przeziębienie może być tani

Gdy zaczynamy się czuć gorzej, udajemy się do apteki. Gotowe syropy czy tabletki nierzadko kosztują sporo i niekoniecznie są obojętne dla naszego organizmu. Usuwają oczywiście objawy przeziębienia, ale przyjmowane w nadmiarze obciążą też układ pokarmowy i nerki.

Alternatywą, która pozwoli zaoszczędzić pieniądze oraz uniknąć kłopotów, są domowe środki przygotowywane z łatwo dostępnych warzyw i owoców. Stosując je profilaktycznie i wtedy, gdy przeziębienie próbuje nas „złapać”, będziemy cieszyć się zdrowiem. Jedną z takich mikstur dziś wam zaprezentuję.

Cytryna do syropu na przeziębienie.jpg
YT/z ręki
Przepis na inne gołąbki

Pokrój kapustę na plastry i połóż mięso mielone. Ostatnio robię to zamiast gołąbków, rodzina za tym szaleje

CZYTAJ DALEJ

Prosty syrop na przeziębienie

Zaledwie 6 składników, z których większość zwykle i tak mamy w domu, wystarczy, by wykonać obfitującą w dobroczynne substancje mieszankę. Jej regularne spożywanie usunie on objawy przeziębienia i pomoże wzmocnić odporność. Warto spróbować.

  • 250 ml płynnego miodu
  • 3 cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • solidna szczypta mielonego czarnego pieprzu

Do przygotowania syropu potrzebny będzie jeszcze duży słoik, w którym umieścimy składniki. Jak dokładnie je przygotować przed zapakowaniem do naczynia, wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Jak zrobić syrop na przeziębienie? Działa lepiej niż apteczne wyroby

Zaczynam od obrania i pokrojenia imbiru w drobną kostkę. Podobnie postępuje z pozbawionym łupiny czosnkiem. Cytryny szoruję i sparzam wrzątkiem, by usunąć zanieczyszczenia z jej skórki. Kroję ją w niewielkie cząstki.

Na dnie słoika układam połowę cytryny, czosnku i imbiru. Składniki zalewam połową porcji miodu, a następnie dodaję resztę wymienionych produktów oraz drugą porcję pszczelego wyrobu. Na koniec wsypuje jeszcze kurkumę i pieprz i zakręcam słoik.

Teraz energicznie mieszam, by składniki się przemieszały. Wstawiam do lodówki na 2 dni. Codziennie choć raz potrząsam słoikiem, by rozprowadzić powstające soki. Po tym czasie syrop na przeziębienie będzie gotowy.

Jak dozować syrop na przeziębienie?

W przypadku spożycia profilaktycznego 1-2 łyżki mieszanki pijemy 2-3 razy na dobę. Jeśli przy pomocy syropu chcemy zwalczyć objawy choroby, warto zwiększyć pojedynczą dawkę i sięgać po nią nawet co 3 godziny.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe syropy na przeziębienie. Sprawdźcie jak zrobić miksturę z cebuli , która idealnie sprawdza się jako narzędzie w walce z kaszlem. Warty uwagi jest też babciny wyrób z czosnkiem .

Syrop na przeziębienie w słoiku.jpg
canva/YT/z ręki
Obiad jednogarnkowy

Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na 2 dni, mąż ciągle prosi o dokładki

CZYTAJ DALEJ
Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują grosze

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >