Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję truskawki i dodaję do masy. Takie ciasto jest hitem w moim domu w czerwcu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.06.2024 16:40

Kroję truskawki i dodaję do masy. Takie ciasto jest hitem w moim domu w czerwcu

ciasto truskawkowe
fot. youtube.com/bridgetskitchen

To proste ciasto pozwala łatwo i szybko przygotować pyszny truskawkowy deser. W sezonie warto sięgać po podobne przepisy jak najczęściej, by wynagrodzić sobie długie zimowe miesiące oczekiwania na soczyste i tanie owoce.

Ciasto z truskawkami

Mleczne ciasto z proszkiem do pieczenia to jedna z najprostszych postaci takiego deseru. Nie trzeba odstawiać go do wyrośnięcia ani nawet przejmować się zbytnio kolejnością dodawania składników. To typowy przepis na deser w pięć minut.

A efekt? Wilgotne i puszyste ciasto z zapieczonymi truskawkami to doskonała przekąska. Sprawdzi się nie tylko w roli deseru, lecz także podwieczorku. Dobrze się przechowuje i bardzo łatwo zabrać ją na drogę – do szkoły, pracy czy na weekend na łonie natury.

wylewanie masy
fot. youtube.com/bridgetskitchen
Zapomnij o ślimakach grasujących w ogródku. Szklanka tego napoju rozprawi się z nimi raz-dwa

Mleczny biszkopt

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Bridget's Kitchen, gdzie ciasto podane jest z posypką z cukru pudru. Można też oczywiście przygotować do niego polewę czekoladową. Wystarczy roztopić w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady z 30 ml śmietany kremówki albo oleju.

Składniki

  • 250 g truskawek
  • 450 g mąki
  • 220 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru lub aromatu waniliowego
  • Szczypta soli

Szybkie ciasto truskawkowe

Suche składniki ciasta wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, olej i ⅓ szklanki mleka i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy pozostałe mleko, ciągle mieszając, ciasto będzie dość luźne i nie wymaga wyrabiania rękami.

Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do miski z ciastem i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 

Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe – może wymagać nieco więcej czasu. Po wyjęciu studzimy nieco na kratce. Podajemy z sosem waniliowym lub kulką lodów.

Wypróbuj też przepisy na przekładane wafle i ogórki kiszone siostry Anastazji.

gotowe ciasto
fot. youtube.com/bridgetskitchen