Smakosze.pl Przepisy Kroję ziemniaki i wrzucam na patelnię z tymi dodatkami. Nie znam lepszego sposobu na kolację
Fot. YouTube/CookMe - Polska

Kroję ziemniaki i wrzucam na patelnię z tymi dodatkami. Nie znam lepszego sposobu na kolację

17 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To najlepszy sposób na kolację. Wystarczy, że masz kilka ziemniaków oraz kilka dodatków. Danie właśnie przez użyte składniki jest niezwykle sycące. W dodatku z tym przepisem zrobisz je bardzo szybko.

Kolacja idealna istnieje

To fantastyczne danie z ziemniaków nada się idealnie na ciepłą kolację. Ostatnio robię je bardzo często, bo smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje. Co najważniejsze przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Wypróbuj ten przepis na dzisiejszą kolację, a nie zawiedziesz się. Smak dania na pewno ci się spodoba. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i dowiedz się, jak je zrobić. Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz w dalszej części tekstu.

obrane ziemnaiki.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Moja babcia codziennie piła szklankę kefiru. Gdy zdradziła mi powód, sam zacząłem tak robić

Co będziesz potrzebować?

Oprócz wspomnianych ziemniaków będziesz potrzebowała kilka składników z listy poniżej. Jest ich niewiele, przez co zrobisz to danie bardzo tanio. Spójrz na listę i sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 30 g masła
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na danie

Ziemniaki obierz i umyj. Następnie pokrój je w plastry o grubości około 5 milimetrów. Plastry przełóż do miski. Zalej zimną wodą i wypłucz. Obraną cebulę pokrój w cienkie krążki.

Ser w kostce zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozpuść masło. Kiedy będzie płynne, na patelni ułóż plastry ziemniaka, jak na zdjęciu poniżej. Posyp je pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Na wierzch połóż krążki cebuli i przysyp je serem.

Przykryj je kolejną warstwą ziemniaków. Je posyp serem i cebulą. Smaż pod przykryciem przez 10 minut. Danie będzie gotowe, kiedy ziemniaki zmiękną, a ser lekko się przyrumieni. Sprawdź przepis na surówkę z papryki oraz poznaj przepis na niezwykłe ciasto .

ziemniaki na kolację.jpg
Fot. YouTube/CookMe - Polska
Jedz tak na Wielkanoc, a na pewno nie przytyjesz. Dietetyk zdradza najlepsze sposoby na święta
Makłowicz ma najlepszy patent na mazurek. Zawsze się udaje i zachwyca smakiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy