Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Raz-dwa kroję paprykę i mieszam z ją z tymi dodatkami. Moja błyskawiczna surówka jest lepsza, niż w restauracji
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.03.2024 18:06

Raz-dwa kroję paprykę i mieszam z ją z tymi dodatkami. Moja błyskawiczna surówka jest lepsza, niż w restauracji

pokrojona papryka w misce
Fot. Shutterstock/Taras Grebinets

Surówka do obiadu nie musi być nudna. Założę się, że takiej, jak moja, jeszcze nie próbowałaś. Podstawą jest chrupiąca papryka, którą łączę z kilkoma prostymi składnikami. Robi się ją dosłownie chwilę i pasuje do wszystkiego.

Najlepsza surówka na obiad

Odkąd mam przepis na tę surówkę, robię ją bardzo często. Smakuje wyśmienicie i przebija większość surówek z restauracji. W dodatku smakuje do każdego obiadu. Z tym przepisem zrobisz ją błyskawicznie. 

Papryka w połączeniu z kilkoma składnikami i smacznym sosem sprawi, że będziesz chciała jeść tę surówkę na okrągło. Zrób ją z poniższego przepisu i sama przekonaj się o jej smaku. 

papryki.jpg
Fot. Canva/9aTTh
Rodzina non stop prosi mnie o te ciastka. Na szczęście robię je w kilka minut z zaledwie 3 składników

Nie tylko papryka

Głównym składnikiem surówki jest papryka. Oprócz niej będziesz potrzebowała jeszcze składników z listy poniżej. Sprawdź, czy masz wszystko i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 10 g musztardy
  • 40 ml oliwy
  • 5 g cukru
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na sałatkę

Papryki umyj, a następnie wytnij z nich gniazda z nasionami. Przygotowane papryki pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj w piórka. Do miski przełóż oba warzywa. 

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Do małej miski wlej oliwę oraz włóż musztardę. Wsyp cukier, pieprz oraz sól. 

Wymieszaj ze sobą składniki na jednolity sos. Następnie przelej go do miski z warzywami. Ponownie wymieszaj ze sobą składniki i surówka gotowa. Sprawdź, jak zrobić sernik z 2 składników oraz poznaj patent Makłowicza na mazurka

krojenie.jpg
Fot. Canva/mediaphotos