Smakosze.pl Przepisy Kruche ciasteczka maślane z przepisu babci. Pyszny wypiek, który zawsze się udaje
Łukasz Modelski

Kruche ciasteczka maślane z przepisu babci. Pyszny wypiek, który zawsze się udaje

12 listopada 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Smakują masłem i słodyczą, pięknie pachną, kiedy się je piecze i przypominają rodzinny dom. Kruche maślane ciasteczka babci mają francuski rodowód.

Babcine kruche ciasteczka

Nasze babcie wciąż piekły kruche ciasteczka. Albo takie przepuszczane przez maszynkę i mające różne kształty, albo – najprostsze, wycinane szklanką z arkusza rozwałkowanego ciasta. Dom wciąż pachniał wypiekami.

Dzisiaj ten zwyczaj zanikł. Wraz z jego odejściem zapomnieliśmy, jak genialny smak ma proste, maślane, kruche ciasto.

Projekt bez nazwy(1).jpg
Canva.com
Cena składnika na świąteczne pierogi zwala z nóg. Czeka nas kosztowne Boże Narodzenie

Ciasteczka na stół

Wracam do ciasteczek sprzed lat. Są świetne – robi się je szybko i nie sposób ich popsuć. Jeśli tylko nie przypalimy – zawsze się udają. Warunek jest jeden: dużo masła. Na porcję mąki, z której można upiec np. całkiem solidną kruchą tartę, musimy wziąć więcej niż kostkę. Ale – opłaca się. Te ciasteczka są bardzo wydajne.

Projekt bez nazwy(4).jpg
Łukasz Modelski



Francuski łącznik

Okazuje się, że kiedy nasze babcie uczyły się gotować, w dobrym tonie było oglądać się na kuchnię francuską. Ciasteczka, które zapamiętałem z dzieciństwa, to nic innego, jak normandzkie galettes – okrągłe maślane ciasteczka popularne we Francji od niepamiętnych czasów.

Projekt bez nazwy.jpg
Canva.com



Maślane ciasteczka (15 minut plus pieczenie)

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 220 g miękkiego masła
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli


    Sposób przygotowania:
  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
  • Ze wszystkich składników wyrabiam kruche ciasto. Inaczej niż zazwyczaj – masło musi być miękkie.
  • Rozwałkowuję ciasto na arkusz o grubości najwyżej 3 mm i szklanką wycinam okrągłe ciasteczka
  • Pozostałe ciasto rozwałkowują i wycinam kolejne ciastka
  • Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do rozgrzanego pieca
  • Piekę aż lekko się zarumienią (nie dłużej niż 15-20 minut)
  • Po wyjęciu z pieca posypują ciastka cukrem

    Podaję do popołudniowej herbaty


    Projekt bez nazwy(3).jpg

Spowalnia procesy starzenia i dobrze wpływa na zęby. Ten rodzaj herbaty koniecznie włącz do diety
Z tą zupą jesienne przeziębienia nie są mi straszne. Ten składnik ma zbawienny wpływ na odporność
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy