Z tą zupą jesienne przeziębienia nie są mi straszne. Ten składnik ma zbawienny wpływ na odporność
Sezon na przeziębienia i infekcje powoli rusza. Co możemy zrobić, by poprawić naszą odporność? Zadbajmy o właściwe odżywianie. Warto uwzględnić w nim jeden bardzo zdrowy produkt. Dzięki niemu wzmocnimy się i podniesiemy odporność.
Postaw na kiszoną kapustę
Chłód, deszcz, wiatr i szalejące wirusy są dla nas zagrożeniem o tej porze roku. Czy damy radę uchronić się przed chorobą? Warto pomyśleć o wzmocnieniu odporności. Odżywianie jest tu bardzo istotne. Do naszej jesienno-zimowej diety warto włączyć kapustę kiszoną.
Jest ona prawdziwą bombą witaminową. Jedzenie kapusty kiszonej wzmacnia naturalną odporność organizmu i działa przeciwzapalnie. Dodatkowo dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy i zdrowie jelit. Kapusta kiszona znów wraca do łask nie tylko ze względu na swój smak, ale tez właściwości prozdrowotne.
Ciasto na pierogi wychodzi lepsze na maśle czy oleju? Bosacka nie ma wątpliwościKapusta kiszona doskonale wzmocni naszą odporność
Kapusta kiszona zawiera bakterie kwasu mlekowego, które doskonale wpływają na prace jelit, zapobiegają anemii i nawet łagodzą jesienną chandrę. W kiszonej kapuście znajdziemy bardzo dużo witaminy C, która świetnie wzmacnia odporność. Jedzenie kapusty kiszonej oczyszcza nasz organizm z toksyn i złogów.
Dodatkowo zapewnia uczucie sytości i odchudza. W okresie jesienno-zimowy robię pyszną i zdrową zupę z kapusty kiszonej. Polecam mój przepis na doskonały posiłek w tym okresie. Dzięki niemu wzmocnimy odporność i zadbamy o nasze zdrowie.
Jak ugotować zupę z kapusty kiszonej?
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 300 g kapusty kiszonej
- ½ szklanki surowej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- kurkuma
- wędzona papryka
Cebulę siekamy, marchewkę kroimy w plasterki, a pietruszkę i seler w kostkę. Kapustę kiszoną możemy przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna. Kroimy ją dość drobno. W garnku szklimy cebulę, dodajemy przyprawy i przesmażamy. Następnie wrzucamy do garnka wszystkie warzywa oprócz kapusty.
Smażymy je około 10 minut, aż zmiękną. Teraz dodajemy kapustę kiszoną, kaszę jaglaną i wlewamy 2 litry bulionu lub wody. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podajemy z natką pietruszki. Radziliśmy, jak uratować gorzką kapustę kiszoną. Informowaliśmy też, co oznacza różowy osad na kapuście kiszonej.
Źródło: zielenina.cooking, odzywianie.wprost.pl