Smakosze.pl Przepisy Krupnik grzybowy Karoliny Korwin-Piotrowskiej. Prosto, smacznie i za grosze
canva/Timolina

Krupnik grzybowy Karoliny Korwin-Piotrowskiej. Prosto, smacznie i za grosze

6 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karolina Korwin-Piotrowska podzieliła się przepisem na niezwykle aromatyczny krupnik. Tradycyjna, pożywna zupa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna, kiedy dodamy do niej kilka grzybów leśnych. Jesteśmy przekonani, że również zachwycicie się jesienną wersją lubianej zupy.

Krupnik jest bardzo smaczną i pożywną zupą, którą ugotujemy z kilku podstawowych składników. Karolina Krowin-Piotrowska do wywaru dodaje również świeże grzyby leśne, dzięki którym klasyczny krupnik nabiera jesiennego charakteru. Zupa jest nie tylko pożywna, ale też niezwykle aromatyczna.

Krupnik możemy ugotować z dowolnymi grzybami leśnymi. Najlepiej świeżo zebranymi. Zupę doprawiamy suszonym lubczykiem i świeżą natką pietruszki. Zioła te doskonale podkreślą smak potrawy.

Kasza podczas gotowania krupniku lubi się przypalać, jednak wystarczy dodać ją do zupy w woreczku, w którym była pakowana. To prosty trik, dzięki któremu kasza się ugotuje, doda krupnikowi aromatu, a jednocześnie się nie przypali. Gdy kasza się ugotuje, wyjmujemy ją z woreczka i przesypujemy do wywaru.

Przepis na krupnik z grzybami idealny na jesienny obiad

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 4 ziemniaki

  • 1 czubata łyżka masła

  • 2 l gorącej wody

  • 1 listek laurowy

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • suszony lubczyk

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Jak ugotować aromatyczny krupnik z grzybami?

Warzywa obierz, opłucz, pokrój w niedużą kostkę. Grzyby oczyść, pokój w plasterki. Kaszę jęczmienną opłucz, osącz. W garnku rozpuść masło, wsyp warzywa i chwilę przesmaż je, co jakiś czas mieszając. Do garnka dodaj też grzyby i kaszę. Całość przesmaż, często mieszając.

Składniki w garnku zalej gorącą wodą. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, trochę soli i pieprzu. Zagotuj, gotuj na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Pomysł na grzyby leśne? Zrób aromatyczny sos grzybowy , będzie idealny do makaronu, mięsa, kaszy i ryżu. Na śniadanie przygotuj jajecznicę z boczniakami, smakuje rewelacyjnie.

Krupnik
canva/Panagiotis Kyriakos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy