Krupnik grzybowy Karoliny Korwin-Piotrowskiej. Prosto, smacznie i za grosze
Karolina Korwin-Piotrowska podzieliła się przepisem na niezwykle aromatyczny krupnik. Tradycyjna, pożywna zupa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna, kiedy dodamy do niej kilka grzybów leśnych. Jesteśmy przekonani, że również zachwycicie się jesienną wersją lubianej zupy.
Krupnik jest bardzo smaczną i pożywną zupą, którą ugotujemy z kilku podstawowych składników. Karolina Krowin-Piotrowska do wywaru dodaje również świeże grzyby leśne, dzięki którym klasyczny krupnik nabiera jesiennego charakteru. Zupa jest nie tylko pożywna, ale też niezwykle aromatyczna.
Krupnik możemy ugotować z dowolnymi grzybami leśnymi. Najlepiej świeżo zebranymi. Zupę doprawiamy suszonym lubczykiem i świeżą natką pietruszki. Zioła te doskonale podkreślą smak potrawy.
Kasza podczas gotowania krupniku lubi się przypalać, jednak wystarczy dodać ją do zupy w woreczku, w którym była pakowana. To prosty trik, dzięki któremu kasza się ugotuje, doda krupnikowi aromatu, a jednocześnie się nie przypali. Gdy kasza się ugotuje, wyjmujemy ją z woreczka i przesypujemy do wywaru.
Przepis na krupnik z grzybami idealny na jesienny obiad
Składniki:
-
3 marchewki
-
1 pietruszka
-
1 cebula
-
4 ziemniaki
-
1 czubata łyżka masła
-
2 l gorącej wody
-
1 listek laurowy
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
suszony lubczyk
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
Jak ugotować aromatyczny krupnik z grzybami?
Warzywa obierz, opłucz, pokrój w niedużą kostkę. Grzyby oczyść, pokój w plasterki. Kaszę jęczmienną opłucz, osącz. W garnku rozpuść masło, wsyp warzywa i chwilę przesmaż je, co jakiś czas mieszając. Do garnka dodaj też grzyby i kaszę. Całość przesmaż, często mieszając.
Składniki w garnku zalej gorącą wodą. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, trochę soli i pieprzu. Zagotuj, gotuj na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Pomysł na grzyby leśne? Zrób aromatyczny sos grzybowy , będzie idealny do makaronu, mięsa, kaszy i ryżu. Na śniadanie przygotuj jajecznicę z boczniakami, smakuje rewelacyjnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kremowy sos grzybowy bez dodatku śmietany. Mniej kaloryczny, a tak samo pyszny
-
Gessler robi rosół na mięsie, o którym nikt by nie pomyślał. Jest pomijane
-
Puszysty biszkopt bez dodatku jajek. Zastąpisz je czymś wyjątkowym
Źródło: fakt