Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem
Szukasz pomysłu na nowe wydanie klasycznej jajecznicy? Przygotuj ją z boczniakami i szczypiorkiem. Boczniaki podsmażone na maśle z cebulką zyskują niezwykły, głęboki smak i aromat. Poznaj przepis na doskonałe śniadanie, czyli jajecznicę z boczniakami- sposób na grzyby poza sezonem.
Boczniaki są wyjątkowo zdrowymi grzybami. Zawierają wszystkie witaminy z gruby B, magnez, fosfor, potas i żelazo. Boczniaki wspierają więc pracę układu nerwowego, regulują produkcję krwi, poziom cukru oraz ciśnienie i pracę serca. Boczniaki bogate są również w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Boczniaki są grzybami uprawnymi, które rosną również na korach drzew w lasach liściastych. Boczniaki są bardzo popularnymi grzybami, które możesz kupić w sklepach przez cały rok. Jajecznicę z boczniakami przygotujesz także z suszonych grzybów. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz je w wodzie, aby zmiękły.
Nie tylko boczniaki świetnie komponują się jajkami. Poznaj przepis na obłędną jajecznicę z rydzami i delikatną jajecznicę z kurkami. Jajecznica z grzybami doskonale smakuje z ciepłym, świeżym pieczywem.
Przepis na jajecznicę z boczniakami
Składniki na 2 porcje:
6 jajek
300 g boczniaków
mała cebula
szczypiorek
2 łyżki masła
Jak przygotować jajecznicę z boczniakami?
Boczniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj grzyby i smaż przez kilka minut. Wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu ścięcia się jajecznicy. Pod koniec smażenia oprósz danie posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.