Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.10.2021 02:00

Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem

Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem
canva/gbh007

Szukasz pomysłu na nowe wydanie klasycznej jajecznicy? Przygotuj ją z boczniakami i szczypiorkiem. Boczniaki podsmażone na maśle z cebulką zyskują niezwykły, głęboki smak i aromat. Poznaj przepis na doskonałe śniadanie, czyli jajecznicę z boczniakami- sposób na grzyby poza sezonem.

Boczniaki są wyjątkowo zdrowymi grzybami. Zawierają wszystkie witaminy z gruby B, magnez, fosfor, potas i żelazo. Boczniaki wspierają więc pracę układu nerwowego, regulują produkcję krwi, poziom cukru oraz ciśnienie i pracę serca. Boczniaki bogate są również w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Boczniaki są grzybami uprawnymi, które rosną również na korach drzew w lasach liściastych. Boczniaki są bardzo popularnymi grzybami, które możesz kupić w sklepach przez cały rok. Jajecznicę z boczniakami przygotujesz także z suszonych grzybów. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz je w wodzie, aby zmiękły.

Nie tylko boczniaki świetnie komponują się jajkami. Poznaj przepis na obłędną jajecznicę z rydzami i delikatną jajecznicę z kurkami. Jajecznica z grzybami doskonale smakuje z ciepłym, świeżym pieczywem.

Przepis na jajecznicę z boczniakami

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek

  • 300 g boczniaków

  • mała cebula

  • szczypiorek

  • 2 łyżki masła

Jak przygotować jajecznicę z boczniakami?

Boczniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj grzyby i smaż przez kilka minut. Wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu ścięcia się jajecznicy. Pod koniec smażenia oprósz danie posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego.